2015-12-09 17:24:55

cynamonowe chiny

To takie niesamowicie dziwne - upływ czasu.
I przyzwyczajenie.

Wystarcza kilka dni, żeby rozregulować swój ciężko wypracowany porządek rzeczy.
Tak jakby te kilka dni - dni, które uciekły błyskawicznie - zmieniało powoli nasze życie miesiącami.
Powroty, na szczęście, pokazują, że się lubi, co się ma.
I - mimo narzekania - się to na swój sposób kocha.
I na jeszcze większe szczęście - szybko powraca się do swoich sposobów bycia.
I życia.

A przepis?
Szybki. Azjatycki. Cynamonowy.
Mało składników.
Ogrom przypraw.

Sprawdźcie co tam się wyczarowało :)

1

2015-12-04 19:25:07

kurzy cyc i słoneczniki

Danie z cyklu ekspresowe i zawsze dobre.
Cyce w panierce.
Kąski kurczakowe.
Nuggetsy /nagety/.
Zwał jak zwał.

Idealne na szybki obiad, imprezę, przekąskę.
Ja lubię zrobić sobie gar i zamiast popcornu podjadać na filmie.

Sobie smak zrobiłam
A w piątki mięsa nie jadam.
Eh.

1

2015-12-02 21:04:14

rogale z dżemem z.boczkowym

Taki wynalazek, który zainspirowany został przepisami na Męski Wypas.
Już raz robiłam /TU/. I pełen sukces.
Teraz też.

I znowu wyszły mało fotogeniczne.
Bo prawie zima. Szybko ciemno.
I zjedli za szybko.

Ale warto spróbować!
Bo pycha.

DSC07845

2015-11-27 21:53:57

2015-11-25 17:22:35

2015-11-23 16:04:55

z jabłkami. dietetyczna tarta jabłkowo-aroniowa

Jabłek pod dostatkiem a i aronię jeszcze może gdzieś się znajdzie.
Ciacho kruche - dietetyczne.
Bo beztłuszczowe.
Inne niż tradycyjne.
Nie lepsze, nie gorsze. Inne.
I zdrowsze.

Jak ktoś próbuje ograniczać, a ciacha lubi to ten przepis - jak znalazł!
Nie róbcie sobie wyrzutów.
Wsuwać! A co!

1

2015-11-19 15:54:34

2015-11-18 19:18:37

piernik staropolski. piernik dojrzewający

Piernik ten przygotowuje się 2-6 tygodni przed świętami.
Długo leżakuje, dojrzewa, kusi.
I stanowi pierwszą /pomijając wystawy sklepowe/ zapowiedź cudownego czasu bożonarodzeniowego.

Szymanderska:
/Hanna Szymanderska, Polska Wigilia, WATRA 1990, s.108-109/

'Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej /.../
Na przestrzeni wieków ten obrzędowy przysmak pogańskich Słowian doprowadzono w Polsce do doskonałości, prawdziwego mistrzostwa /.../
Piernik jedzony obecnie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, był dawniej codziennym gościem na polskim stole, używany głównie jako przekąska do wódki. W dawnych domach wypicie kieliszka wódki zagryzionej piernikiem było połączone z codziennym ceremoniałem /.../
Piernikowe ciasto było bardzo gęste i twarde. Wybijać, wygniatać i wyciągać je musiały przez wiele dni bardzo silne dziewczęta /.../
Nazwa piernika - zwanego w dawnej Polsce miodownikiem - pochodzi od przyprawy korzennej, czyli pieprznej /po staropolsku - 'piernej'//.../
Dobry piernik powinien być pulchny, słodki i w miarę korzenny. Pierniki są najzdrowszymi ze znanych ciast.'

DSC04686 

2015-11-16 20:15:24

z czekoladą. sernik czekomigdałowy

O swoim sernikoświrze nie będę pisać.
Bo doktorat bym mogła napisać.
I zanudzić.

Ale powiem Wam, że ten tu oto jest jednym z lepsiejszych.
Serio, serio.
Delikatny, rozpływający się w ustach.
Uzależnia.

Najprawdopodobniej będzie to nasz tegoroczny świąteczny.
Chyba, że wymyślę coś fajniejszego ^^

1

2015-11-13 16:01:32

wstążki ze szpinakiem i jeżynami

Kaktus też czasem gotuje.
I zaskakuje.
Czasem nawet pozytywnie ^^

Tym przepisem zaprosił mnie na kuchenne zmagania.
I było super!

A przepis?
Obłędnie pyszny! Muszę mu przyznać!
Widać, kto go szkolił ^^

'Czy jest coś zdrowszego niż świeży szpinak i owoce? A coś szybszego w przygotowaniu i pożywniejszego niż makaron?
Nie w moim kulinarnym menu!
Potrawa ekspresowa, witaminowa i... przepyszna!
Mam nadzieję, że zasmakuje tak jak nam, bo to niecałe pół godziny do kulinarnego nieba!'

1