2015-11-23 16:04:55

z jabłkami. dietetyczna tarta jabłkowo-aroniowa

Jabłek pod dostatkiem a i aronię jeszcze może gdzieś się znajdzie.
Ciacho kruche - dietetyczne.
Bo beztłuszczowe.
Inne niż tradycyjne.
Nie lepsze, nie gorsze. Inne.
I zdrowsze.

Jak ktoś próbuje ograniczać, a ciacha lubi to ten przepis - jak znalazł!
Nie róbcie sobie wyrzutów.
Wsuwać! A co!

1

2015-11-19 15:54:34

2015-11-18 19:18:37

piernik staropolski. piernik dojrzewający

Piernik ten przygotowuje się 2-6 tygodni przed świętami.
Długo leżakuje, dojrzewa, kusi.
I stanowi pierwszą /pomijając wystawy sklepowe/ zapowiedź cudownego czasu bożonarodzeniowego.

Szymanderska:
/Hanna Szymanderska, Polska Wigilia, WATRA 1990, s.108-109/

'Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej /.../
Na przestrzeni wieków ten obrzędowy przysmak pogańskich Słowian doprowadzono w Polsce do doskonałości, prawdziwego mistrzostwa /.../
Piernik jedzony obecnie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, był dawniej codziennym gościem na polskim stole, używany głównie jako przekąska do wódki. W dawnych domach wypicie kieliszka wódki zagryzionej piernikiem było połączone z codziennym ceremoniałem /.../
Piernikowe ciasto było bardzo gęste i twarde. Wybijać, wygniatać i wyciągać je musiały przez wiele dni bardzo silne dziewczęta /.../
Nazwa piernika - zwanego w dawnej Polsce miodownikiem - pochodzi od przyprawy korzennej, czyli pieprznej /po staropolsku - 'piernej'//.../
Dobry piernik powinien być pulchny, słodki i w miarę korzenny. Pierniki są najzdrowszymi ze znanych ciast.'

DSC04686 

2015-11-16 20:15:24

z czekoladą. sernik czekomigdałowy

O swoim sernikoświrze nie będę pisać.
Bo doktorat bym mogła napisać.
I zanudzić.

Ale powiem Wam, że ten tu oto jest jednym z lepsiejszych.
Serio, serio.
Delikatny, rozpływający się w ustach.
Uzależnia.

Najprawdopodobniej będzie to nasz tegoroczny świąteczny.
Chyba, że wymyślę coś fajniejszego ^^

1

2015-11-13 16:01:32

wstążki ze szpinakiem i jeżynami

Kaktus też czasem gotuje.
I zaskakuje.
Czasem nawet pozytywnie ^^

Tym przepisem zaprosił mnie na kuchenne zmagania.
I było super!

A przepis?
Obłędnie pyszny! Muszę mu przyznać!
Widać, kto go szkolił ^^

'Czy jest coś zdrowszego niż świeży szpinak i owoce? A coś szybszego w przygotowaniu i pożywniejszego niż makaron?
Nie w moim kulinarnym menu!
Potrawa ekspresowa, witaminowa i... przepyszna!
Mam nadzieję, że zasmakuje tak jak nam, bo to niecałe pół godziny do kulinarnego nieba!'

1

2015-11-10 15:44:57

z dynią. sernik na zimno

Czasami lepiej jest spać. Wiadomo.
A co jeśli nie można?
Co wtedy?

Justa znajduje odpowiedź.
Robi sobie dobrze.
W kuchni.
W towarzystwie dyni.

Wstałam dziś po pierwszej.
Przed-nad-ranem.
Organizm wysłał mi komunikat, że jest wypoczęty.
I że spać mu się już nie chce.

A mi nie udało się go zmusić.

Więc sobie comfort food przygotowałam.
Żeby ze słońcem wsunąć, o!

1

2015-11-08 12:17:42

jabłkowy torcik z cydrem

Wodoodporna zorganizowała akcję-wyzwanie Jak zaakceptować siebie?
Rewelacja!
Spróbujcie! Zaczęło się niedawno, więc róbcie z małym poślizgiem.
Czemu nie? Może pomoże? W zrozumieniu i polubieniu siebie?

A tymczasem, w ramach piątkowego dnia wyzwaniowego, justa która chcę się bardziej polubić - ogłosiła sobie dzień justy /wyszedł późnym popołudniem, ale dobrze, że się zaczął/.
I miałam sobie upiec szarlotkę tatrzańską. Ale mi się nie chciało piekarniczyć.
To powstał torcik jabłkowy.
Z cydrem.
I do tego kuban grzańca cydrowego.
I Bollywood na ekranie.
Taka sytuacja!

1

2015-11-05 20:14:51

2015-11-03 21:16:14

curry z kurą i jagłami

Dziś ponownie azjatycka micha - lub raczej patelnia.
Tym razem jednak, powędrujemy bardziej na południe, bo do Tajlandii.

Najlepsze curry, jakie do tej pory jadłam, próbowałam w Yorku, w knajpie Evil Eye.
Kucharz miał moc. Albo moc była w paście.
Albo to i to.
Bo niebu w gębie towarzyszyła piekielna ostrość i kremista łagodność zaraz po niej. I do tego micha ryżu jaśminowego.

I od tamtego czasu próbuję ten cudowny kontrast uzyskać.
Prawie mi się udaje.
Prawie.

A danie samo w sobie - super. Piekielnie pikantne i dość słodkie.
I całkiem zdrowe.
Bo jagły - wiadomo.
I tłuszczu mało, o!

1

2015-11-01 08:45:41