2016-10-16 15:02:53

potrawka na rozgrzanie

Albo na rozgrzewkę.
Bo nadciąga zima.
A tak naprawdę, to oby nadciągała.

Dzisiejszy przepis jest dość absorbujący - zwłaszcza czasowo. Warto dlatego przygotować spory gar, wciepnąć do lodówki i odgrzewać na kolację. To ten typ dania, który jest pyszny, a po odgrzaniu - pyszniejszy.
Próbujcie!

 DSC08009_1

2016-10-15 14:49:33

owsianka no.35

Człowiek uczy się pokory. Całe życie.
I zdrowego egoizmu.
W mniejszym lub większym stopniu.
A i tak wydaje mi się, że poczujemy to dopiero u schyłku życia.

Gdybam sobie, bo ostatnio uświadamiam sobie, że nie jestem wonder woman.
Albo jestem - tylko z ograniczeniami.
Ograniczeniami, które muszę pokornie zaakceptować i przyswoić. I znaleźć czas just for justa.

Bo zatyram się na amen.

Zapraszam na owsiankę.
Odpocznijcie, olejcie, zjedzcie, napijcie się.

Wonder woman też musi mieć czas na złapanie oddechu.

DSC07596_1

2016-09-27 11:43:24

2016-08-26 19:23:53

bezbatony

Dlaczego 'bez'? Bo nie mają cukru, laktozy, glutenu i produktów odzwierzęcych.
Są zdrowe, energetyczne i... pyszne!

Serio. To możliwe.

1

Kategorie: śniadania, przekąski, wege
Tagi:

2016-08-10 17:50:59

pęczotto na żurku

Dziś przepis na trochę nietypową kaszę.
Pęczak przygotowałam na sposób risotto. W sieci huczy od pęczotta, jaglotta, gryczotta i takich tam.
Niekoniecznie przepadam za tą nazwą, ale oddaje ona istotę dania.

Tym razem pęczak połączyłam z białą kiełbasą i... żurkiem /www.profi.com.pl/! Dodałam oczywiście białego wina, bo lubię ten subtelny posmak, który dodaje potrawie.
Próbujcie!

1

2016-07-30 17:22:30

tarta gajowej

Gajowa, bohaterka dzisiejszego przepisu, jest kobietą przebojową i niezwykle zapracowaną.
Czasem lubi ułatwić sobie życie i wykorzystać sprawdzony, gotowy produkt /www.profi.com.pl/, który usprawni jej przygotowanie obiadu.
Ważne, że będzie pysznie.
I gajowemu zasmakuje.
A ona będzie miała czas, na leśne spa.

Brawo gajowa!

DSC07130

2016-07-27 17:04:36

kremówka

Osioł: Wiesz co jeszcze wszyscy lubią? kremówki. Znasz kogoś, co jak mu powiesz: 'Ej, chodźmy na kremówki', to mówi 'Nie, stary, nie lubię kremówek'. Kremówki są pycha!

Shrek: NIE! TY TĘPY, IRYTUJĄCY, KŁAPOUCHY GADUŁO! OGRY SĄ JAK CEBULA! Koniec kwestii, pa, pa. Pozdrów krewnych.

Osioł: Kremówki to jednakowoż jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekła mi na samą myśl o kremówkach ślinka.

Nie wiem, jak Wy, ale ja jestem jedną z tych wszystkich.
Po prostu lubię!

Prawdziwa kremówka, z tego, co kojarzę, powinna być zrobiona z kremu maślanego: puchatego, słodkiego i tłustego. Na taki szał sobie jednak nie pozwalam, bo zazwyczaj większość ciast wyjadam sama. A to byłaby zbrodnia, dla mojej szafy, która brutalnie szybko zaczyna przypominać czarną dziurę, pochłaniającą wszystkie ‘za małe’.
Dlatego słodycz tak, ale bez tak dużych wyrzutów sumienia, jak w przypadku pysznego masełka.
Budyniowe też jest super.
Enjoy!

1

2016-07-13 13:10:39

2016-07-08 11:44:06

2016-07-06 09:26:41

tagliatelle z sosem kalafiorowym

Jak się chce, to można zrobić cuda-wianki w kuchni.
Ot, na przykład połączyć szybkie, proste, zdrowe, dietetyczne, wege /a jak się bardzo chce to nawet bezglutenowe/, bezlaktozowe i bezcukrowe z pysznym.

Dziś bardzo podstawowa wersja sosu kalafiorowego.
Można go modyfikować na miliard sposobów: łączyć z mlekiem kokosowym, użyć pieczonego kalafiora, dodać pesto, przecier... Dodać jajo i zapiec na tarcie.
Wszystko!
Bo baza prosta - po prostu zmiksowany kalafior.

Zapewne jeszcze pojawią się jeszcze liczne udoskonalenia, ale póki co - to jest bardzo si.
Enjoy!

1