2016-04-30 21:39:50

2016-04-24 19:13:47

chałka fresh’n’healthy

Świeża bo wsuwana od razu.
A czy healthy? Nie wiem. Dodałam ziarenek, jęczmienia i takich tam. Więc może trochę tak.

Zaplatam chałki z zamiłowaniem. A wsuwam z jeszcze większym.
Póki co, jedyna słuszna jest z miodem, szczypiorkiem i solą.
Kaktus approved, więc coś jest na rzeczy.
Że nie przesadzam.

Owsianka i kawa pyta 'co pleciesz w kwietniu'?
Więc, moja kochana, plotę bzdury, głupoty i chałki.
Ot, co!

1

2016-04-19 13:14:55

pomicolada albo pomidorowy żar tropików

Może nie koniecznie żar, ale klimat tropikalny - jak najbardziej.
Ciekawość zawsze pcha do kombinatoryki. To jedna z zasad mojej kuchni. A jako że kaktus jojczał, że ananasa by sobie szamał, to wymyśliłam taką oto o - zupę!
W poniedziałki pomidorówka z niedzielnego rosołu, a we wtorek pomidorówkowa kreatywność z poniedziałkowej pomidorowej.
Żeby nudą nie zawiało... Już dziś: zupa pomidorowa z ananasem i mlekiem kokosowym przyprawiona ostrą papryką i podana z aromatycznym ryżem jaśminowym
Spróbujcie!

1

2016-04-13 13:54:44

babskie sprawki i dietetyczne ciacho

Baby, babki, babeczki. Sprawy, sprawki, spraweczki...
Tak jakoś ten świat pokrętnie skonstruowany, że kobieta potrzebuje przyjaciółki.
Mam to szczęście, że moją najlepszą i jedyną przyjaciółką od serca jest moja siostra. Niestety nie spotykamy się często. Ale jak już się spotkamy, to rozstajemy się jako najszczęśliwsze zombie świata.
Knujemy, planujemy, narzekamy, marudzimy i cieszymy się sobą, zarywając tak trudno wygospodarowany czas.
Takim maratonom zawsze towarzyszą łakocie. Tym razem postawiłyśmy sobie za cel odchudzić nasze spotkanie. Bo wiosna, bo spodnie za ciasne, bo...
No właśnie.
Wyszło takie ciacho z mojego piekarnika - dietetyczne brownie z kremem i pianką.
Obłęd!
Od kiedy spróbowałyśmy towarzyszy nie tylko naszym spotkaniom, ale także momentom tęsknoty za wspólnymi chwilami. Jakoś sobie to życie słodzimy, prawda siostra? <3

1

2016-04-11 17:02:51

spierniczone pomidory

Kwiecień-plecień wciąż przeplata.
Nie wiem, jak to u Was, ale u mnie wieczory i poranki są po prostu zimne. I znajdzie się w ciągu dnia taka pora, która aż krzyczy, żeby się rozgrzać.
A czym?
Ot, na przykład, pomidorówką. Jabłkowo cynamonową z grzankami piernikowymi.
Co Wy na to?

DSC05934

2016-04-07 11:31:11

2016-04-05 13:40:26

klopsiki i inne zjawiska pomidorowe

Niech mówią, że pomidorowa się im przejadła.
Ja wiem, że to kwestia podejścia i dodatku.
W najbliższym czasie postaram się pokazać, że pomidorowa ma miliony imion, a niektóre z nich pokażę.
Zapraszam więc na pierwszą lekcję Wyższej Szkoły Pomidorówki Stosowanej.
I niech likopen będzie z Wami!

DSC05904

2016-04-03 22:22:42

budynio-brownie z owocami lasu

Każda dziewczynka marzy o księciu z bajki. No tak jakoś jest.
A jak nie każda, to zapewne większość.
Ja też marzyłam.

Los jednak różnie się toczy, życie rządzi się swoimi prawami.
Mój mąż nie jest tym księciem, o którym marzyłam.
Jest skrajnie inny. Wręcz nieidealny.
Ja też taka jestem.
Wkurza mnie, irytuje i drażni. A mi niewiele potrzeba do eksplozji.

Ale kocham go. I nigdy nie zwątpiłam, że i on kocha mnie.

Dzisiejszy przepis jest efektem tęsknoty. Tęsknoty pełnej miłości i bezsenności.
Na powitanie po za długim rozstaniu /które jest krótkie?/.
Słodko-gorzkie ciasto, czarno-białe.
Trochę jak yin i yang. Kobieta i mężczyzna. Ja i on.

DSC05245

2016-03-30 11:41:37

kokosanka

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast do przygotowania.
A jak się jeszcze kokosy lubi, to raj dla jęzorka.

Ciasto się tylko miesza i piecze.
Jak chcemy się pobawić, to wiórki można rumienić na maśle.
Można dodać bakalie, np. orzechy nerkowca albo rodzynki.
Jak chcemy bezgluta - to pomijamy ciacha.

Najpiękniejsze w tym cieście jest to, że daje dużo możliwości.
Bo trudno je zepsuć.

DSC05732

2016-03-14 00:12:13

owsianka no.34. nocna

Nie pierwszy raz mówię, że mam owsiankowego świra.
Umarlibyście na wirtualne zaowsiankowanie, gdybym dzieliła się każdą formą owsianki jaką pałaszuję z chorobliwym rozanieleniem.

Ten przepis jest dla cierpliwych. Bo to owsianka dojrzewająca. Z nasionami chia i takimi tam. Dojrzewa przez całą noc.
Ale jakże warto spróbować! Poczekać i spróbować.

Szałwię hiszpańską, kurkumę oraz inne produkty superfood, a także szeroki wybór zdrowych, wartościowych produktów możecie znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

1