2016-01-21 22:21:32

spaghetti con pomodori e zucchine

wiecie dlaczego dzień babci i dzień dziadka jest w środku zimy?
...
bo ciężko byłoby znieść tyle ciepła i miłości latem.
ukochajcie, osłódźcie, usiądźcie i porozmawiajcie.
jacy byli? co jedli zwykle na śniadanie? jakie książki lubili czytać? w co grali na boisku? czy zbierali pocztówki?
zainteresujcie się. bądźcie.

1

2016-01-18 20:25:14

szejk z tropików

Szumią wierzby, że dziś blue monday.
A ja się zastanawiam, co to cholibka jest?!

Mam klasycznego poniedziałkowego lenia.
Uwypuklonego tylko wyjazdem kaktusa /ciężko, jak taki rzep, co to na 10 lat się przykleił pierwszy raz MUSI się odkleić. ciężko/.
I mam ambitny plan rozpieszczenia tego lenia.
I rozpieszczania go przez cały tydzień.

A co!

DSC07969

2016-01-15 15:43:11

2016-01-11 17:55:29

indian pork

Nie wiem, czy go przegapiłam, czy sezon dyniowy skończył się w tym roku bardzo szybko?
I przeszedł tak niewyraźnie?

No nie najadłam się nią.
A tyle misternych dynio-planów miałam.
Mrożonki, przetwory: dżemy, kremy, musy, ocet...
I zonk.

A Wy?
Udało się narobić zapasów?

1

2016-01-09 21:25:24

2016-01-08 21:12:48

pyrowa sałatka

Jak się nie wie, czego się chce - to się kłopot robi.
Mały lub nie.
Ale kłopot. Albo gmatwanina. Albo zawierucha.
I konsekwencje tego wszystkiego.

Dobrze, że z szamaniem nie mam problemu.
Zawsze jest dobre coś, co się lubi.
Na wskroś.
Nawet, jak się nie ma pewności, czy ochota jest...

Podobna sałatka już kiedyś była /TU/.
Ale tego, co proste, szybkie i smaczne - nigdy za wiele.
Ja jestem bardzo pyrowa. I jeszcze bardziej pieczarkowa.
I się tym dzielę.

1

2016-01-05 20:35:31

sernik waniliowy puszek

Wracam powoli na stare blogośmieci.
Do życia wirtualnego z przeżycia realnego.
Jak choróbsko weźmie to się nic nie chce.
Jak nie weźmie to czasem też się nie chce.
Ale chyba bardziej się chce.

Dziś na pulpicie delikatny, wilgotny i rozpływający się w ustach sernik.
Aromat wanilii przeplata się z subtelnym karmelowym akcentem.

Super!
Jak to justy serniki <3

1

2016-01-02 12:30:55

precelkowe ciacho

Ten przepis to mój hit.
Zakochałam się.
Biała czekolada - słodka cholibka jak esencja cukrowa - cudownie komponuje się ze słonym, chrupiącym preclem.
Albo w drugą stronę: słony, chrupiący precel fantastycznie przełamuje przesłodką słodycz białej czekolady.

Inna ciekawa opcja z podobnym składem: stopiona biała czekolada jako fondue i do tego precle lub paluszki.
Mrau! Pycha!

DSC04750

2015-12-28 14:43:28

piankowe renifery

Nie spodziewałam się, że kruszenie precelków to takie trudne zadanie.
Serio!
Tyle ich popękałam, żeby jako takie rogi wyszły, że głowa mała!
A i tak są krzywusy, rogi, rożki, rożynki.

Jak ktoś zna patent na dorodne rogi to zaklinam, niech się dzieli!

1

2015-12-26 08:41:57

domowe landrynki

Miało być przed Świętami, ale jakoś tak nie wyszło.
W sumie to wiadomo dlaczego.
Jak to w Święta bywa - nie robi się zbyt wiele, ale przebywanie razem zjada czas.
I przygotowanie wspólnych i wspólniejszych posiłków.

I o to chodzi.
O bycie razem.

Mam propozycję ekspresowych łakoci, których przygotowanie to świetna zabawa! Wystarczy cukier, woda i dowolne dodatki /może być też bez nich!/.
Może przydadzą się na karnawał?

1