2015-12-21 16:04:58

sernik raz, dwa, trzy

Taka lekka wariacja na temat japońskiego sernika, bardzo popularnego w sieci.
Dlaczego popularnego?
Bo szybki. Bo prosty. Bo pyszny.

Zmniejszyłam tylko ilość czekolady, bo bałam się, że wyjdzie za słodki.
Następnym razem dodam jednak tak, jak sugeruje przepis, czyli dam gramaturowo tyle czekolady, ile sera.
Trochę bardzo mi skraterowiał, a powinien być raczej prosty ^^

Sernik można wzbogacić bakaliami - żeby było bardziej świątecznie - lub dowolnym aromatem. Zrobić dowolny sos czy polewę.
Baza jest znakomita!
Tylko wyobraźnia nas ogranicza ^^

1

2015-12-17 21:39:36

kapusta głowa pusta

1Kapusta jest ekstremalnie wdzięcznym warzywem.
Niby taka pospolita, niby zwyczajna.
I uległa - formą i smakiem.
Dostosowuje się do otoczenia wzbogacając je jak cichy obserwator.

I dlatego jest tak fajnie uniwersalna.
Do wszystkiego!

Hmm... Może na jej cześć wymyślę kap-sernik? ^^

U nas na wigilijnym stole jest dużo kapuchy.
W pierogach. Bigosowa. Z grochem.
I takie tam.
W tym roku zrobię taką jak ta tutaj i podam z koreczkami śledziowymi!

A u Was jak się kapustuje?

2015-12-15 19:53:44

pierogi z kapustą i grzybami

Klasyk wigilijny.
Pyszny i niezastąpiony.

Kilka prawd o pierogach z kapustą i grzybami:

1. Najlepsze robi babcia. I już.
2. Najlepsze są odsmażane /na maśle!/.
3. Im więcej grzybów tym lepiej /idealna proporcja grzybów do kapusty to 1:1/.
4. W żaden inny dzień roku nie są tak pyszne jak podczas kolacji wigilijnej.
5. Nie istnieje ostatni pieróg. On po prostu znika /elfy?/.
6. W mistyczny sposób zmieniają żołądek w bezdenny kanister. Nikt nie jest w stanie powiedzieć ile zjadł.
7. Zawsze jest ich za mało. I zawsze budzi to zdziwienie.

Kto dopisze swoje piero-prawdy?

BTW w tym roku lepiłam pierogi z kaktusem.
On był pan ciacho.
A ja - farszynka.

1

2015-12-14 20:45:46

mama odie, voodoo i gumbo

Kto lubi bajki?
Tfu! Filmy animowane?

A 'Księżniczkę i żabę' oni widzieli?
Główna bohaterka ma kuk-fioła. Jak ja.

Ale nie o fioły mi chodzi.
Tylko o voodoo Mamę Odie.
Robiła w pewnym momencie na swoim bagienku gumbo.
Pozazdrościłam jej i też się zadziało.
Na moim poznańskim bagienku.
A co!

1

2015-12-12 22:19:01

sernik gotowany light

Dawno z Wami nie sernikowałam.
A przed świętami jest to wybitnie wskazane.
Bo na stole sernik musi być.
Jedyne słuszne ciasto.
Obok pozostałych jedynych susznych, ma się rozumieć.

Dziś sernik gotowany.
Eksperymentalny.
Wyszedł gładki, aksamitny, maziowaty.
Trochę się rozpływał.
Więcej budyniu albo jaj następnym razem.
I się utrzyma.
Ważne, że smakuje!

1

2015-12-09 17:24:55

cynamonowe chiny

To takie niesamowicie dziwne - upływ czasu.
I przyzwyczajenie.

Wystarcza kilka dni, żeby rozregulować swój ciężko wypracowany porządek rzeczy.
Tak jakby te kilka dni - dni, które uciekły błyskawicznie - zmieniało powoli nasze życie miesiącami.
Powroty, na szczęście, pokazują, że się lubi, co się ma.
I - mimo narzekania - się to na swój sposób kocha.
I na jeszcze większe szczęście - szybko powraca się do swoich sposobów bycia.
I życia.

A przepis?
Szybki. Azjatycki. Cynamonowy.
Mało składników.
Ogrom przypraw.

Sprawdźcie co tam się wyczarowało :)

1

2015-12-04 19:25:07

kurzy cyc i słoneczniki

Danie z cyklu ekspresowe i zawsze dobre.
Cyce w panierce.
Kąski kurczakowe.
Nuggetsy /nagety/.
Zwał jak zwał.

Idealne na szybki obiad, imprezę, przekąskę.
Ja lubię zrobić sobie gar i zamiast popcornu podjadać na filmie.

Sobie smak zrobiłam
A w piątki mięsa nie jadam.
Eh.

1

2015-12-02 21:04:14

rogale z dżemem z.boczkowym

Taki wynalazek, który zainspirowany został przepisami na Męski Wypas.
Już raz robiłam /TU/. I pełen sukces.
Teraz też.

I znowu wyszły mało fotogeniczne.
Bo prawie zima. Szybko ciemno.
I zjedli za szybko.

Ale warto spróbować!
Bo pycha.

DSC07845

2015-11-27 21:53:57

2015-11-25 17:22:35