2015-05-09 08:44:45

arabska potrawka z kurczakiem

Słodka.
Pikantna.
Sycąca.

I powiewa lekko... orientem.
Bardzo aromatyczna.

Zrobiona na poczekaniu. I trochę na szybko.

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 spore pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 2 garście daktyli
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 g kuskus
  • 1 nieduży pęczek natki
  • 1 cytryna /skórka, sok/
  • 3 łyżki tahiny
  • 2-3 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: 1 łyżka suszonej mięty, sumak, kumin, gałka muszkatołowa, imbir mielony, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma, cynamon, oliwa, sól

2

Kuskus mieszam z 1 łyżką oliwy, kurkumą, miętą i sumakiem, zalewam wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię ziaren odstawiam.

Piersi oczyszczam, kroję w sporą kostkę, posypuję solą i paprykami. Skrapiam sokiem z cytryny, dodaję skórkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i odstawiam.
W żeliwnym garnku rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam piersi i smażę 4-5 minut.
Paprykę kroję w kostkę i dorzucam do kurczaka. Smażę 2-3 minuty.
Cieciorkę odcedzam, dorzucam do mięsa i smażę krótko.
Dodaję kuskus, mieszam bardzo intensywnie i zmniejszam moc palnika.
Dodaję jogurt wymieszany z tahiną, posiekane suszone pomidory i pokrojone w plastry daktyle. Podgrzewam.
Natkę siekam, pomidory kroję w kostkę. Dodaję do potrawki i mieszam dokładnie. Przyprawiam do smaku.

Podaję od razu . Gorące. Posypane uprażonym słonecznikiem i wiórkami chili.

Lubimy!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: