2015-07-16 15:51:34

arabska uczta z naturalnym ryżem Kupiec w sosie a’la hummus

Kuchnie wschodu są ekstremalnie zróżnicowane, ale mają pewną wspólną cechę... są niesamowicie aromatyczne!
Oryginalne połączenia składników i niesamowite mieszanki przypraw sprawiają, że albo się je lubi, albo nie.

Z tych regionów, na naszym stole króluje głównie kuchnia Azji Południowo-Wschodniej.
Ale ostatnio rozmiłowałam się w kuchni bliższego wschodu - krajów arabskich oraz kuchni żydowskiej.

Oto kulinarne eksperymenty i efekty tego nowego rozmiłowania.
Próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

RYŻ

  • 250 g naturalnego ryżu Kupiec
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 cytryny /sok i skórka/
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz
  • sól

Ryż gotuję do miękkości.
Pozostałe składniki /ciecierzycę wraz z zalewą/ umieszczam w misie miksera i pulsacyjnie rozdrabniam do uzyskania gładkiego kremu.
Tak powstały hummus łączę z ugotowanym ryżem.
Niewielkim pierścieniem formuję krążki i układam na talerzu.

KULKI DROBIOWE

  • 400 g filetów z udźca kurczaka
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 1 jajo
  • bułka tarta /do konsystencji i obtoczenia/
  • przyprawy: sumak, tymianek, kumin, kminek, pieprz czarny, sól, oliwa

Mięso gotuję, studzę i przepuszczam przez maszynkę do mielenia.
Jajo rozkłócam i łączę ze zmielonym mięsem.
Dodaję migdały i przyprawy oraz 1 łyżkę oliwy. Mieszam dokładnie do połączenia.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa nie formuje się dobrze ? dodaję bułkę tartą.
Na koniec każdą kulkę obtaczam w bułce tartej.
Smażę na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony do ładnego zarumieniania.
Odsączam na ręczniku papierowym.

2

SAŁATKA

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 młode marchewki
  • 2 cukinie
  • przyprawy: natka pietruszki, sezam biały i czarny, sumak, tymianek, kumin, pieprz czarny, sól, oliwa

Ciecierzycę odsączam i osuszam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, cieciorkę przyprawiam do smaku.
Smażę do ładnego zarumienienia i studzę.

Umyte i oskrobane marchewki kroję obieraczką na wstążki.
Podobnie robię z cukinią, omijając gniazda nasienne.
Warzywa mieszam delikatnie, dodaję posiekaną natkę i skrapiam oliwą.
Przyprawiam.

Sezam prażę na suchej patelni.

Krążki ryżowe podaję z kulkami drobiowymi i sałatką.
Posypuję wszystko sezamem i podsmażoną cieciorką.

Podaję od razu.

PY-CHO-TA!

3

4

5

  Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze:

Paula o 2015-07-16 16:39:15 napisał:
Pysznie to wygląda, sama raczej nic takiego nie wyczaruję, ale chyba dam sobie odrobinę luksusu i wyskoczę do jakiejś knajpki z azjatyckim jedzeniem. Tak naprawdę nigdy nie jadłam nic takiego, ale od dawna mam ochotę spróbować :)
justa o 2015-07-16 19:21:39 napisał:

ja lubię, lubię, lubię siedzieć w kuchni i kombinować :)

Rosaline o 2015-07-16 16:57:58 napisał:
Apetyczne, świetny pomysł. :)
justa o 2015-07-16 19:18:00 napisał:

dzięki :D

personaldietcoaching.org o 2015-07-16 17:20:10 napisał:
jak kolorowo! Gdzie kupujesz tahini?
justa o 2015-07-16 19:16:37 napisał:

na allegro, w piotrze i pawle albo sklepie arabskim :)

Hai Le o 2015-07-16 17:32:15 napisał:
Wygląda smakowicie, pięknie podane. Ja co prawda jestem wegetarianką, ale gdyby kulki drobiowe zastąpić falafelami byłoby równie orientalnie.
justa o 2015-07-16 19:17:40 napisał:

już sam ryż z warzywami jest fantastycznie aromatyczny! polecam :)

aGwer o 2015-07-16 18:41:21 napisał:
Brzmi pysznie! :)
justa o 2015-07-16 19:19:04 napisał:

i jest. warto poświęcić parę minut więcej, żeby się pobawić w kulki drobiowe, ale dla leniuchów można zawsze zrobić podobny gulasz :D

Natalie o 2015-07-16 18:49:31 napisał:
Kotlecika z kurczaka zamieniam na kotleciki z tofu i jestem w niebie <3

http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
justa o 2015-07-16 19:20:57 napisał:

nie miałam okazji jeść tofu-kotlecików, ale kusi mnie, żeby kiedyś kaktusa zmylić :D on jest na wskroś mięsny! a aromaty przypraw w kuchni arabskiej są bardzo intensywne - ciekawe czy wyczułby różnicę ;)

zamiastburzy o 2015-07-17 09:12:23 napisał:
Super wygląda. I na pewno jeszcze lepiej smakuje. Chętnie bym zrobiła, ale nie wiem za bardzo czy z moimi zdolnościami kulinarnymi podołam :)
justa o 2015-07-17 09:55:39 napisał:

warto próbować! bardzo możliwe, że wyjdzie coś lepszego :D

Dodaj komentarz: