2015-02-24 21:24:16

arroz con pollo

...albo meksykański ryż i kuku-kurka.

Bardzo mięsna potrawka. I ostra.
Bo Meksyk.

A zapowiada się bardzo wyjątkowe kilka dni ^^
Ale ciiii... Żeby nie zapeszać!

I będzie Meksyk nie tylko na talerzu...

1

Jak to jest zrobione?

RYŻ

  • 300 g ryżu paraboiled
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 7 czarnych oliwek
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa

POTRAWKA

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 450 g marchewki z groszkiem
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka marynowana
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 suszone chili
  • kurkuma
  • ostra wędzona papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

SOS

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • majeranek
  • kumin mielony
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól

2

anigif

Kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję z dodatkiem suszonej chili, wędzonej papryki, kurkumy, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli.
Kiedy mięso będzie już gotowe wyjmuję je i studzę. Obieram i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy do lekkiego zezłocenia. Odstawiam na bok.

Bulion ponownie zagotowuję. Wrzucam ryż i gotuję al dente. W międzyczasie rozgrzewam oliwę na dużej patelni. Cebule kroję w piórka, czosnek i chili drobno siekam, mieszam razem i podsmażam. Dodaję cukier i karmelizuję. Dodaję ryż pokrojonymi w plastry oliwki i podsmażam. Zdejmuję z palnika. Dodaję posiekaną natkę.

Rozmrożoną i odsączoną marchewkę z groszkiem podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Przekładam do miski. Podobnie postępuję z odcedzoną i podsuszoną kukurydzą i fasolką oraz pokrojonymi paprykami /smażę na dużej mocy palnika, jak najmniejsze porcje do momentu uzyskania złotawej, chrupkiej skórki/.

W misce przygotowuję sos. Łączę koncentrat, wino i wszystkie przyprawy. Sos musi mieć bardzo intensywny smak, więc przypraw sypię dużo.

Warzywa łączę z kurczakiem. Podgrzewam razem. Zalewam sosem i podgrzewam.

Podaję wszystko gorące.

Buen provecho!

3

4

5

Komentarze:

Sercem w kuchni o 2015-02-24 21:41:29 napisał:
Pyszne danie się zapowiada moje smaki :) Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz: