2014-08-27 22:55:22

baba ghanoush i bezglutenowe krakersy

Dziś nadmiar kulinarnych wrażeń nie sprzyja pisaniu.
Więc glutenowa środa bardzo późna. I bardzo lakoniczna.
Ale za to przepyszna.

I trochę bardzo po arabsku. Początkowo chciałam przygotować do pasty chlebki naan. Ale czas nie pozwolił.
I poratowały mnie makowe krakersy z Bezglutenowego świata.
I wiecie co?
Pasują rewelacyjnie :)

2014-08-27 16.52.36

2014-08-27 16.46.08

2014-08-27 16.43.51

Jak to jest zrobione?

/porcja spokojnie na 2-4 osoby/

  • 2 bakłażany /wagowo prawie 900 g/
  • granat
  • 4 łyżki serka kremowego naturalnego
  • 3 łyżki pasty sezamowej /tahiny, tahini/
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • kumin
  • pieprz kajeński
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej rzepakowy
  • sezam
  • opakowanie bezglutenowych krakersów makowych

2014-08-27 16.45.31

2014-08-27 16.44.34

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Bakłażany wkładam do formy do pieczenia i zapiekam przez 30-35 minut. Do zbrązowienia /nie spalenia/ skórki. Odstawiam do wystygnięcia.

2014-08-27 11.52.39

2014-08-27 14.29.46

Jak już bakłażany ostygną, przekrawam je na pół. Łyżeczką drążę miąższ ze środka i wrzucam do miski. Dodaję serek, śmietanę, cytrynę i przyprawy. Czosnek przeciskam przez praskę. Miksuję wszystko do momentu uzyskania jednorodnej masy. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.

2014-08-27 15.28.14

2014-08-27 15.41.12

Granat przekrawam. Układam go na dłoni skrojoną częścią do środka. Opłukuję skórkę drewnianą łyżką w celu sprawnego wydobycia ziaren. Czyszczę z ewentualnej gratisowej białej błony.

2014-08-27 16.26.31

I teraz już tylko pozostaje zabawa w komponowanie /i konsumpcja oczywiście/.

Często podaję pastę ze świeżymi warzywami /papryka, marchew, ogórek/, podobnie jak przy hummusie. Tym razem mi się nie chciało nic więcej szykować. Lubię też szczodrze posypać ją natką, ale skończyła mi się.

Baba ghanoush przekładam na miskę. posypuję granatem, uprażonym czarnym sezamem. Polewam olejem rzepakowym. Dodaję obok sól gruboziarnistą i krakersy bezglutenowe.

I szamanko gotowe!

PS. Baba ghanoush to jedna z moich ulubionych nazw kulinarnych XD

2014-08-27 16.51.13

2014-08-27 16.43.08

2014-08-27 16.48.13

2014-08-27 16.49.52

Komentarze:

http://tortadellafiglia.com o 2014-08-28 02:13:30 napisał:
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
justa o 2014-08-28 06:44:36 napisał:

No to pora włączyć Aladdyna, zahamować ślinianki i dać im czas od rana ruszyć. A na śniadanko.... bakłażan! :)

Dodaj komentarz: