2014-07-07 09:36:54

bardzo mięsna potrawka w chlebie podana z kaszą z puree warzywnym

Mimo, że na zewnątrz upały, ja nie waham się robić kuchennych tropików. Piekarnik grzeje, para bucha z rondli. I pełnia szczęścia.

Bo miałam ochotę na coś bardzo konkretnego. Więc dużo mięsa. Przeróżnego.

I kasza! Jak ja się za nimi stęskniłam! I teraz wsuwam. A najlepiej prosto z gara.

Ta potrawa wymaga trochę czasu i cierpliwości. Ale warto, warto, warto spróbować.

potrawka w chlebieS

Bardzo mięsna potrawka w chlebie podana z kaszą z puree warzywnym

Jak to jest zrobione?

BULION

  • ok. 500 g golenia wołowego
  • 5 małych marchewek
  • 5 małych pietruszek
  • cebula
  • por
  • seler
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól i pieprz

Mięso oczyszczam i opłukuję. Cebulę opalam nad palnikiem. Włoszczyznę oczyszczam. Przekładam wszystko do garnka. Zalewam wodą do zakrycia wszystkich składników. Przyprawiam. Zagotowuję i gotuję pod przykryciem około 30-40 minut. Mięso i włoszczyznę wyjmuję na sitko. Bulion odstawiam.

5

POTRAWKA

  • wołowina z bulionu i bulion
  • 200 g boczku wędzonego
  • pół wianka kiełbasy jałowcowej
  • dwie kiełbasy myśliwskie
  • cebula
  • zielona papryka
  • 2-3 papryki konserwowe /różnokolorowe/
  • 200 g pieczarek
  • 150 g fasoli konserwowej lub świeżej /wcześniej obranej i ugotowanej/
  • przecier pomidorowy lub 3-4 pomidory /sparzone, pozbawione skórek i nasion, pokrojone/
  • natka pietruszki
  • ostra wędzona papryka
  • kumin
  • czosnek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • olej
  • bochenek chleba /u mnie słowiański/

Wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, chwilę podsmażam mięso, przekładam do żeliwnego garnka, zalewam około 500 ml bulionu i duszę. Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dodaję do wołowiny. Kiełbasy kroję na półtalary, podsmażam i również dodaję do wołowiny. W razie potrzeby dolewam bulionu. Doprawiam solą i pieprzem, przeciskam czosnek przez praskę. Duszę około 45 minut na wolnym ogniu. Pieczarki obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do garnka. Paprykę zieloną oczyszczam, kroję w słupki, dodaję do potrawki. Duszę 15-20 minut. Kroję paprykę konserwową, odsączam fasolkę i dodaję. Wszystko mieszam z pomidorami/przecierem. Doprawiam paprykami, kuminem, solą i pieprzem. Duszę około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodaję natkę pietruszki.

Odkrawam górną część chleba. Wyskubuję środek. Wydrążonych chleb zapiekam 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Chleb wypełniam gorącą potrawką przed samym podaniem.

2014-07-06 16.33.13

KASZA

  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • 400 ml wody
  • marchewki z bulionu /5 małych ugotowanych/
  • pietruszki z bulionu /5 małych ugotowanych/
  • 100 ml bulionu wołowego
  • oscypek /starty na drobnej tarce/
  • tymianek
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól i pieprz

Kaszę opłukuję i gotuję w 400 ml osolonej wody. Marchew i pietruszkę kroję, zalewam bulionem, doprawiam solą i pieprzem, miksuję ręcznym blenderem do uzyskania puree. Puree mieszam z kaszą i startym serem, przyprawiam tymiankiem i imbirem. Porcje kaszy przekładam do mniejszych naczyń i zapiekam około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza.

Podaję wszystko razem, bardzo gorące. Mimo upałów. Wsuwamy popijając miodem pitnym z lodem, miętą i cytryną.

I fajnie jest.

2014-07-06 16.30.47

2

1

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: