2015-02-21 21:44:32

barszcz orientalny

Dogadzamy na dwa fronty.
Kaktus syty. Justa cała.

Chińszczyzna i burak.
Da się? Da się!

I to nawet smakowo.

I na szczęście - ekspresowo!

1

Jak to jest zrobione?

  • 150 g tortellini z grzybami
  • 100 g grobnego makaronu gwiazdki
  • 250 g mieszanki warzyw chińskich /mrożonka/
  • 300 g ugotowanego buraka
  • 330 ml koncentratu barszczu
  • garść suszonych grzybów
  • chili
  • szczypior
  • oliwa
  • przyprawy do smaku: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sos rybny, czosnek granulowany, pieprz biały, pieprz kajeński, kminek mielony, sól

2

3

Tortellini gotuję do miękkości, gwiazdki al dente.

Buraka trę na tarce o dużych oczkach.

Zagotowuję 1,5 litra wody z dodatkiem soli, liścia laurowego, 2-3 ziaren ziela angielskiego i suszonych grzybów. Dodaję koncentrat i starte buraki, ponownie zagotowuję i zmniejszam moc palnika. Gotuję pod przykryciem.

Warzywa chińskie rozmrażam i smażę na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawiam sosami, czosnkiem, pieprzem i kminkiem oraz drobno posiekaną chili. Dodaję do zupy . Gotuję. Pod koniec gotowania dodaję makaron i tortellini.

Podaję gorące z dodatkiem szczypioru.

Burak! Ha!

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: