2014-11-04 18:32:02

bavette alla carbonara

Najprostszy, najszybszy i najpewniejszy /jaki do tej pory robiłam/ przepis na makaron carbonara.
Jeszcze mnie nie zawiódł.
Mojego podniebienia – też nie.

A najcudowniejsze jest to, że składniki praktycznie zawsze mam w domu!

Najpyszniejsze koło ratunkowe, ot co!

1

Jak to jest zrobione?

  • 150 g makaronu
  • 4 + 2 plastry szynki dojrzewającej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 200 ml startego sera typu parmezan
  • łyżka oliwy
  • natka pietruszki
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • woda z gotowania makaronu

4

Przygotowanie makaronu carbonara to sprawa ekspresowa. Dlatego też szykujeę najpierw wszystkie składniki – żeby mieć je pod ręką, po czym przystępujemy do akcji.

  • Odmierzam makaron i odkładam na bok.
  • 4 plastry szynki kroję na mniejszą kostkę.

d

  • Natkę siekam.
  • Czosnek przeciskam przez praskę.
  • Ser ścieram.

b

  • Jajka rozbijam rózgą i mieszam z parmezanem, odrobiną soli, pieprzem i natką.

c

  • 2 plastry szynki grilluję na chrupko.

a

Gotuję wodę na makaron.
Jak tylko woda zawrze, solę ją i wrzucam makaron. Gotowanie potrwa około 7 minut, więc działam szybko.
Po około 3 minutach od wrzucenia makaronu, na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam pokrojoną szynkę. Dodaję czosnek. Smażę cały czas mieszając.
Kiedy makaron jest al dente przekładam go na patelnię z szynką i mieszam intensywnie. Zalewam około 100-175 ml wody z gotowania. Im więcej wody dodam, tym więcej sosu powstanie i tym rzadszy będzie. Pół szklanki to tak optymalnie, żeby uzyskać kremistą konsystencję.
Zdejmuję patelnię z gazu (to bardzo ważne – zapobiegnie ścięciu jajek) i wlewamy jajka z parmezanem. Mieszam bardzo intensywnie. Doprawiam solą i pieprzem - według upodobań.
Podaję natychmiast z pokruszonymi na wierzchu grillowanymi plastrami szynki. Posypuję odrobiną parmezanu i natką.

Mój ulubiony!

5

2

3

Komentarze:

Konczi i Szpileczka o 2014-11-04 19:08:40 napisał:
Przepysznie u Ciebie ... Rozgoszczę się :))
justa o 2014-11-04 20:43:27 napisał:

zapraszam serdecznie!

marhefff o 2014-11-05 07:34:47 napisał:
Justyś! to jest jedna porcja czy uwzględnia Kaktusa? :D
justa o 2014-11-05 10:30:10 napisał:

To było dla nas, ale zjedlibyśmy więcej :D

Dodaj komentarz: