2015-02-05 18:21:01

bavette z brukselkami

Jak człowiek jest głodny, to nie chce być.
Jak najszybciej.
Naturalne.
Więc szybko robi jakieś szamanie.

I taki jest dzisiejszy przepis.
Ekspresowy.
Sycący.
I zaskakująco lekki, jak na makaron.

Nie wspominając już o tym, że prze-prze-pyszny...

1

Jak to jest zrobione?

  • 250 g bavette
  • 9 brukselek
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g startego drobno gruyere
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 garść natki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • oliwa
  • sól

2

W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Gotuję makaron al dente. Szybko przepłukuję zimną wodą, żeby się nie posklejał.

Brukselki myję i oczyszczam. Gotuję 5-7 minut w posolonym wrzątku. Przekrawam na pół. Dymki kroję w piórka i łączę z brukselkami.

a

Jajo rozkłócam, łączę z gruyerem, świeżo zmiażdżonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki, pestkami, kaparami i czosnkiem. Zalewam winem. Odkładam na bok.

b

Na woku rozgrzewam oliwę. Jak jest już gorąca, wrzucam dymkę i brukselki. Smażę 2-3 minuty. Dodaję makaron, solę i mieszam intensywnie. Smażę do momentu, aż makaron znów się ugrzeje.

c

Zalewam wszystko masą wonno-jajeczną. Wyłączam palnik i mieszam bardzo intensywnie.

Podaję od razu na podgrzanych talerzach.

Uszy tak nam się trzęsły przy wsuwaniu, że... a tam. Spróbujcie!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: