2017-08-05 16:04:15

bavette z grzybami i szpinakiem

Sezon grzybowy chyba już się zaczyna.
Chyba, bo każda nasza ostatnia wyprawa kończy się skafandrem z pajęczyn, kleszczem i dziesiątkami komarowych dziabnięć.

Ale są dobre dusze na świecie, które dzielą się swoimi leśnymi skarbami.
Te grzyby dostałam od Taty.
Maślaki, podgrzybki, maślaki, prawdziwki, maślaki...

Tak. Maślaki kocham najbardziej.

1

Jak to jest zrobione?

  • 200g makaronu bavette /linguine/
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 garście grzybów leśnych /u mnie wcześniej obgotowane/
  • 50 g świeżo startego pecorino romano
  • 1 mała cebula
  • dodatkowo: masło, pieprz świeżo mielony, sól,
  • opcjonalnie: tymianek, garstka orzechów włoskich

2

Cebulę drobno siekam. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Zagotowuję wodę na makaron.
Na patelni rozgrzewam masło. Smażę cebulę do zeszklenia. Dodaję grzyby i smażę. Przyprawiam solą i pieprzem /tymiankiem/.
Makaron gotuję al dente. Odcedzam pozostawiając 100-150 ml wody z gotowania. Dodaję wodę do grzybów i duszę chwilę. Dodaję szpinak, mieszam i duszę 2 minuty.
Do grzybów dodaję makaron. Mieszam dokładnie.
Zdejmuję patelnię z palnika, rozsypuję ser i mieszam.

Podaję od razu posypane orzechami i wiórkami sera.
Smacznego!

3