2015-07-06 18:39:55

bayerische fest

Wczoraj był przepis na precle. Bawarskie.
Jako taka zapowiedź - dzisiejszego ucztowania w stylu niemieckim.

Tradycyjna kapusta po bawarsku, biała kiełbasa i pieczone pyry.

Można zauważyć wiele podobieństw w tradycyjnych daniach Wielkopolski - pewnie innych regionów też, ale nie znam za dobrze - i obszarów niemieckich.

Czyżby pamiątki kulinarne po rozbiorach i dziadkach Bambrach?
Jak jest specjalista - niech mnie oświeca ^^

1

Jak to jest zrobione?

KAPUSTA PO BAWARSKU

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 1 biała cebula
  • 500 g boczku wędzonego
  • 250 ml wytrawnego Rieslinga
  • do przygotowania: masło /lub smalec/, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki cukru, kminek mielony, pieprz, sól

W dużym garnku żaroodpornym rozgrzewam masło.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam.
Dodaję cukier i ocet. Smażę około 2 minut.

Boczek kroję w słupki.
Smażę do zezłocenia.

Kapustę szatkuję i wrzucam na masło. Mieszam do pokrycia tłuszczem. Smażę chwilę.
Dodaję ziele i laur. Zalewam winem i zagotowuję.
Przykrywam, zmniejszam moc palnika i duszę do miękkości. Mieszam od czasu do czasu.
Odkrywam garnek, zwiększam moc palnika i odparowuję kapustę.
Dodaję boczek. Zagrzewam.
Przyprawiam do smaku.

2ka

BIAŁA KIEŁBASA

  • 6 sznurów cienkiej białej kiełbasy /po 5-6 sztuk/
  • 1 duże jabłko
  • do przygotowania: olej rzepakowy, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól

a

b

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Kiełbasy rozwijam delikatnie na złączeniach i rozgniatam, żeby powstał 1 długi sznur.
Zawijam w ślimak i nadziewam na patyki szaszłykowe.
Posypuję przyprawami, nacieram oliwą i odstawiam na bok.

Jabłko kroję w cienkie plastry. Rozkładam je na blasze, na nie układam kiełbasy.
Piekę do zarumienienia mięsa - około 30-40 minut.

2ki

PIECZONE ZIEMNIAKI

  • 2 kg ziemniaków
  • do przygotowania: olej rzepakowy, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku do momentu, aż będą ciągle lekko twarde.
Studzę i obieram.
Nacieram oliwą i przyprawami.
Układam na blasze i piekę 15 minut na funkcji grilla. Odwracam wszystkie i zapiekam z drugiej strony.

2py

Podaję wszystko gorące.
Najlepiej w towarzystwie piwa albo- Rieslinga ^^

3

2

  To my! Młode kartofelki

Komentarze:

Marigo o 2015-07-06 21:28:11 napisał:
Troche roboty z tym chyba jest ale, nie omieszkam spróbować jutro na obiad. Ile Ci zwykle czasu zajmuje przygotowanie tej pysznie wyglądającej strawy???
justa o 2015-07-06 22:41:47 napisał:

chwilowo mogę sobie pozwolić na komfort siedzenia w kuchni i eksperymentowania niemalże cały dzień :D potrafię się w niej zabunkrować na kilka godzin, zapominając o bożym świecie. cieszę się, że nie muszę się spinać i spieszyć, i czerpać przyjemność z tego, co kocham :) a takie dzisiejsze danie? to ze 3 godzinki na pewno :)

Ania o 2015-07-06 22:21:37 napisał:
Ślimaki z białej kiełbasy wyglądają naprawdę imponująco i moja mięsożerna rodzina zajadałaby się tym wszystkim z ogromnym smakiem i radością. Dla mnie pozostają tylko ziemniaki, ale jestem przekonana, że są fantastyczne i nie omieszkam kiedyś ich spróbować. Bardzo apetyczne zdjęcia!
I'm young wife o 2015-07-06 22:30:47 napisał:
Idealne danie dla mojego Męża, chyba będę musiała mu takie zafundować, niech zna moje dobre serce :P Ostatnio robiłam takie zapiekane ziemniaczki z tymiankiem i były boskie!

Pozdrawiam!
justa o 2015-07-06 22:43:54 napisał:

kuchnia niemiecka zazwyczaj mi się bardziej męsko kojarzy - a wręcz krasnoludzko! :)

napieyku o 2015-07-06 22:41:57 napisał:
Skoro tak karmią w Bawarii, to jadę tam już jutro ;)
justa o 2015-07-06 22:42:31 napisał:

nie trzeba do Bawarii - zapraszam do Poznania :D

Dodaj komentarz: