2016-08-26 19:23:53

bezbatony

Dlaczego 'bez'? Bo nie mają cukru, laktozy, glutenu i produktów odzwierzęcych.
Są zdrowe, energetyczne i... pyszne!

Serio. To możliwe.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 szklanki płatków owsianych /bezglutenowych/
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 0,25 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 0,25 szklanki nasion słonecznika
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2-3 łyżki posiekanych rodzynków
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • cynamon

2

2

Banany rozgniatam widelcem.
Wszystkie składniki mieszam do połączenia i rozkładam równomiernie na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Batony piekę 25 minut i wyjmuję z piekarnika. Odstawiam.
Piekarnikową blachę do pieczenia wykładam papierem. Przekładam ostrożnie masę tak, aby zachowała kształt i nie rozleciała się. Strona, która była na dole teraz powinna znaleźć się na górze.
Nożem nacinam ciasto na kształt batonów, jakie chcę uzyskać. Posypuję ciasto cynamonem i piekę kolejne 25 minut.

Po tym czasie wyjmuję blachę, rozdzielam batony i studzę.
Można przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku nawet 2-3 tygodnie.

Smacznego!

4

5

Kategorie: śniadania, przekąski, wege
Tagi: