2015-07-02 00:01:15

bezglutenowa pyrowa niespodzianka z mąką kukurydzianą kupiec

Pyra w nowym, eksperymentalnym /i baaardzo udanym!/ wydaniu.

Kulki z mąką kukurydzianą.
I jajem.
I przyprawami.I z serem.

Fajne na ciepło, zimno. Z dodatkami i bez.

Ja wsuwałam same.
Tylko dosoliłam.

A kaktusior z chili con carne.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 450 g mąki kukurydzianej Kupiec
  • 100 g sera topionego
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawy: pieprz, sól, wędzona papryka ostra, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, olej, cukier

2

Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonym wrzątku.
Studzę, obieram i przeciskam przez praskę.
Gotowe puree łączę z rozkłóconym jajem.
Ser topiony lekko podgrzewam i łączę z ziemniakami.
Przyprawiam wszystko do smaku.
Mieszankę przekładam do misy robota i miksuję na najniższych obrotach.
Dodaję około 350 g przesianej mąki i miksuję do połączenia. Dodaję po trochu pozostałej mąki i miksuję do momentu, aż ciasto będzie lekko lepkie i w miarę zwarte - trochę jak plastelina.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Masę dzielę na około 20 równych części. Z każdej formuję kulkę.

a
50 g sera trę na tarce, pozostałą część kroję na tyle kostek, ile kulek ziemniaczanych zostało uformowane.
Do każdej kulki wciskam kostkę sera i wyrównuję masę.
Kulki układam na papierze do pieczenia, smaruję lekko olejem i posypuję otartym serem oraz ulubioną przyprawą. 

b
Zapiekam około 20-25 minut, do zarumienienia.

Podaję od razu.
Chociaż na zimno też pyszne.

 43

5

6

  Gotuj w zdrowym stylu

To my! Młode kartofelki

Komentarze:

janiolka o 2015-08-21 13:23:48 napisał:
piękne! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html
justa o 2015-08-21 17:10:18 napisał:

również dziękuję za wspólną zabawę! :D

Dodaj komentarz: