2014-09-17 17:29:25

bezglutenowe bułeczki ze słonecznikiem

Dzisiaj środa. Więc inspirujemy się i nie się do bezglutenowania. Z Bezglutenowym Światem.

Dziś wpadłam na pomysł upieczenia ekspresowych bułeczek śniadaniowych. Wyszły trochę malutkie, ale pierwszy raz robiłam je bez drożdży /miały być ekspresowe/ czy proszku do pieczenia / te sklepowe mają śladowe ilości glutenu/.

Do mieszanki do wypiekania dodałam jajo i mąką kukurydzianą – żeby były troszkę żółte /a co za tym idzie podrasowałam sodą oczyszczoną/.
Wyszły dość zbite, zwarte.
Ale ciepłe – znikają w oczach.

Zwłaszcza z pastą ze świeżo upieczonej dyni!

1

Jak to jest zrobione?

/na 8 bułeczek/

2

3

Składniki suche przesiewam do jednej miski.
Jajo rozkłócam z mlekiem i oliwą.
Łączę składniki suche i mokre. Dodaję słonecznik /zostawiam trochę do posypania na wierzchu/. Miksuję do dokładnego wymieszania.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Formuję osiem kulek. Spłaszczam je i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

a

b
Piekę około 20 minut. Studzę.

Szybko i smaczno. No!

5

 

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: