2014-10-08 16:38:37

bezglutenowe kluski kukurydziane

Dziś w cyklu bezglutenowa środa - kluchy.

Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone.
I pikantne.

Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!

Próbujcie!

5

Jak to jest zrobione?

  • 375 g bezglutenowego mixu do pizzy Orgran /dostępny w Bezglutenowym Świecie/
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml chłodnej wody /około – trzeba badać konsystencję/
  • 5-7 łyżek kaszki kukurydziana /do pokrycia klusek/
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ostra mielona papryka
  • wędzona papryka
  • sól

4

Mąki przesiewam i solę. Dodaję około 150-200 ml wody. Zagniatam. Dodaję wody według potrzeb ciasta – nie może kleić się do rąk, ale musi trzymać się zwarte po zagnieceniu. Formuję kulki wielkości orzecha.

a

b

c

W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka kulek /nie mogą nachodzić na siebie, niech mają luz/ i gotuję kilka minut /do miękkości w środku/. Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Przygotowuję panierkę. Kaszkę kukurydzianą łączę z przyprawami. Posypuję kulki i obtaczam. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewam oliwą. Piekę do ładnego zezłocenia panierki, co jakiś czas mieszam.

d

e

f

g

Podaję ciepłe z meksykańskim mięsnym ryżem /przepis tu/.
Smaczności!

1

3

2

Komentarze:

yummyinmytummy o 2014-10-12 22:09:24 napisał:
Jakie o musi byc pyszne! Ja to zrobie w najbliższym czasie1 Lubie Twojego bloga jak bym mogla to podwójnie !
justa o 2014-10-13 18:04:53 napisał:

o kurka, dzięki XD

Dodaj komentarz: