2014-08-20 16:24:50

bezglutenowy koktajl tropikalny

Dziś środa. A jak środa to bezglutenowy przepis.

Tak się złożyło, że zaopatrzyłam się w kolosalną ilość owoców tropikalnych. Część postanowiłam zużyć na koktajl.

I kaktus wypił... I ja też :)

Do koktajlu dorzuciłam bezglutenowe ciastka o smaku czekoladowym, które dostałam w ramach testowania od Asi ze sklepu Bezglutenowy Świat. Potrzebowaliśmy sycącej przekąski, bo nie było chwili na zrobienie czegoś bardziej konkretnego.

A koktajle są ekspresowe.

I pyszne! A dodatek ciastek zagłusza grające kankana kiszki...

1

2

Jak to jest zrobione?

/składniki na dwie solidne porcje/

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 mleka sojowego
  • 2 banany /bardzo dojrzałe/
  • 1 mango
  • sok i skórka z limony
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 garście bezglutenowych ciastek o smaku czekoladowym
  • kawałki kokosa kandyzowanego do dekoracji

3

4

Banany wcześniej zamrażam.

Mango obieram i kroję na mniejsze części. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem kokosowym i sojowym. Dodaję przyprawy, wiórki kokosowe i limonę. Miksuję dokładnie. Ciastka kruszę w moździerzu /kilka zostawiam do posypania na wierzchu/ i mieszam szpatułą z koktajlem.

Ozdabiam ciastkami i kokosem.

Szybko przyszło i szybciej poszło. I brzuchole pełne :)

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: