2014-09-24 19:11:45

bezglutenowy makaron słodko-rozgrzany

Kolejna bezglutenowa środa.
Nie wiem, kiedy ten czas mi umyka.
Prześlizguje się, jak złośliwe kocisko.
Po cichu. Oddala.

I z zaskoczeniem dla mnie – pojawia się.
Nagle.
I prawie nigdy – bezpretensjonalnie.
A czasem nawet brutalnie…

Więc dziś osładzam sobie czas.
Zamykam na chwilę w bańce.
I smakuję…
…zapomniany upływ czasu...

1

2

Jak to jest zrobione?

  • 250 g bezglutenowego makaronu świderki chili Orgran /dostępny w sklepie BezglutenowyŚwiat/
  • 300 ml soku kokosowo-ananasowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 g groszku zielonego
  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • skórka i sok z limony
  • garść słonecznika karmelizowanego
  • garść cieciorki zapiekanej z garam masalą
  • chili
  • garam masala
  • szczypta soli

a

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzam. Przelewam zimną wodą.

Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam makaron. Zalewam sokiem kokosowo-ananasowym. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika.
Dodaję groszek, starty imbir, sok i skórkę z limony. Duszę chwilę.
Mleko kokosowe łączę z miodem. Mieszam na patelni. Gotuję wszystko do zgęstnienia.

Dodaję chili i garam masalę. Wsypuję cieciorkę i słonecznik. Mieszam dokładnie. Duszę dalej. Pod koniec dodaję pokrojone w półplastry banany.

Zagrzewam wszystko dokładnie. Doprawiam do smaku.
Posypuję wiórkami kokosowymi, cieciorką i suszonym kokosem.

I słodko mi.
I rozkosznie…

3

4

5

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-09-24 19:42:55 napisał:
jakie super pomieszanie smaków :)
justa o 2014-09-24 22:19:24 napisał:

a w sumie to jadłam jeszcze z grillowaną piersią z kurczaka marynowaną w chili i garam masali :D

 

Dodaj komentarz: