2014-08-23 00:50:15

biszkopt kukurydziany z mięsnym sosem serowym

Dzieci kukurydzy. Tak mi się kojarzy ten przepis.
Bo kukurydziany biszkopt. I sos też na bazie kukurydzy.
I tak jakoś - oglądaliśmy niedawno, odświeżając kingowe filmy.

Nie ma to, jak zainspirować się morderczymi małolatami.

I w dodatku pochłaniać z zapartym tchem.
Podobnie z resztą, jak film.

A sam biszkopt - fajny również sam, albo z jakąś konfiturą i owocami. Wersja na słodko też do niego pasuje.

1

Jak to jest zrobione?

BISZKOPT

  • 200 ml mąki kukurydzianej
  • 200 ml mąki pszennej
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • sól

2

SOS MIĘSNO-SEROWY

  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g schabu pieczonego
  • puszka /400 g/ kukurydzy
  • 100 g sera edam
  • 100 g serka topionego
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • 2 jaja
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • papryka chili
  • pieprz kajeński
  • sól

3

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Mąki przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Jaja rozdzielam. Żółtka rozkłócam z jogurtem, śmietaną i olejem. Miksuję z mąkami. Białka ubijam ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą żółtkową. Przekładam na blachę i zapiekam około 20-25 minut.

Kukurydzę odcedzam. Boczek i schab kroję w kostkę. Podsmażam. Siekam drobno cebulę i dodaję do mięsa. Smażę razem do ładnego zeszklenia. Dodaję kukurydzę, przyprawiam wszystko solą i pieprzem kajeńskim. Podsmażam jeszcze 3-5 minut.
Śmietanę rozkłócam z jajami. Edam ścieram na drobnej tarce i mieszam z bazą sosu. Przyprawiam solą, pieprzem i posiekaną papryką chili.
Do mięsa dodaję pokrojony serek topiony. Mieszam intensywnie i czekam, aż pokryje zawartość patelni. Zdejmuję patelnię z ognia. Zalewam wszystko sosem. Mieszam do połączenia składników i uzyskania jednolitego sosu.

Z piekarnika wyjmuję biszkopt. Zalewam go sosem i ponownie zapiekam. Tak ze 20 minut. Żeby sos dobrze złapał.
3-5 minut przed końcem pieczenia posypuję wszystko mielonym chili i natką pietruszki.

I buszujemy w kukurydzianych aromatach.

5

6

4

Komentarze:

http://tortadellafiglia.com o 2014-08-23 06:57:35 napisał:
Łaaa! No i po co ja tu wchodzę na głodniaka?! :) Pycha!
justa o 2014-08-23 08:09:19 napisał:

Noo... To zachęcam do próbowania - biszkopt zaspokoi każdy /prawie :)/ głód.
Dziś sobota, sierpniowe dni motywujące - żyć, gotować, nie umierać! :D

Dodaj komentarz: