2014-10-31 20:24:56

blade loki z czarną kulą i nabiałem

…czyli kluski kładzione łyżką ze słodkim twarogiem, gorącym sosem z dżemu z czarnych porzeczek i sorbetem porzeczkowym.

Jestem za miękka.
Jestem za miękka.
Jestem za miękka.

Jak ta klucha kładziona łychą.
Taki blady lok.

Znów dlakaktusowe jedzonko.

- Ale mam ochotę na kluski łyżką kładzione… - kaktus wzdycha.
- Szare kluchy?
- Nie, u nas to się nazywa kładzione łyżką.
- Aha.

No to zrobiłam.
Pimp my klucha.

DSC06375

DSC06405

Jak to jest zrobione?

BLADE LOKI

  • 100 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 1 duże jajo
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli

TWARÓG

  • 200 g twarogu chudego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki karmelizowanych nasion słonecznika
  • szczypta soli

SOS

  • 4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek Łowicz
  • 2 gałki sorbetu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka karmelizowanych nasion słonecznika

DSC06421

DSC06398

Twaróg rozdrabniam. Mieszam z jogurtem, solą, cukrem i słonecznikiem. Odstawiam na bok.

DSC06298

Jajo rozkłócam. Dodaję wodę, szczyptę soli i mieszam widelcem do połączenia. Powoli dodaję mąkę, cały czas mieszając. Dodaję tak długo, aż konsystencja będzie bardzo gęsta i lepka.
W garnku zagotowuję wodę. Solę lekko.
Łyżkę maczam we wrzątku i odrywam po kawałku ciasta /1/3 – 1/2 łyżki/ wrzucając na gotującą się wodę. Lekko mieszam i czekam około 2 minut od ponownego zagotowania. Wyjmuję łyżką cedzakową i nakładam na talerz.
Dodaję twaróg.

DSC06364

Na patelnię nakładam dżem porzeczkowy. Mieszam i podgrzewam do uzyskania gorącego sosu.
Polewam kluchy i twaróg.
Nakładam sorbet porzeczkowy.
Posypuję słonecznikiem.

DSC06377

I uśmiecham się pod nosem, że kaktus musi poczekać, aż zrobię zdjęcia.
Bo ślinka pociekła do kolan…

 

DSC06382

DSC06373

DSC06394

DSC06387

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-10-31 20:36:34 napisał:
kolory obłędne!
justa o 2014-10-31 21:46:28 napisał:

smak jeszcze bardziej *,*

Dodaj komentarz: