2015-01-24 18:47:23

bomba malinowo-czekoladowa

Wczorajsze ciacho!
Malina!
Czekolada!
Lekka, weekendowa nutka alkoholowa!

B-O-M-B-A!

Co tu dużo gadać - próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

KOPUŁA

  • 250 g biszkoptów okrągłych
  • 250 ml mocnej kawy
  • 100 ml likieru czekoladowego
  • 150 g konfitury malinowej

MASA MALINOWA

  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 450 g jogurtu malinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ciemnego rumu /60%/
  • 4-5 łyżeczek żelatyny

MASA CZEKOLADOWA

  • 500 g czekoladowej kremówki /30%/
  • 150 ml likieru czekoladowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 150 g malin
  • 4-5 łyżeczek żelatyny

2

Zaparzam mocną kawę i odstawiam do przestudzenia.
Miskę /lub inne naczynie, w którym powstanie sernik/ wykładam folią spożywczą.
Kiedy kawa będzie letnia, łączę ją z alkoholem. Namaczam biszkopty i wykładam nimi gęsto formę. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Wnętrze kopuły smaruję malinową konfiturą. Na czas przygotowania wypełnienia trzymam w lodówce.

Żelatynę /2 naczynia po 4-5 łyżeczek/ zalewam wodą i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia.
Żelatynę rozpuszczam w mikrofali. Studzę lekko.

Jogurty malinowe i serki przekładam do wysokiego naczynia. Ubijam lekko. Dodaję rum i mieszam do połączenia składników. Cienkim strumieniem wlewam żelatynę, cały czas miksując. Czekoladę drobno siekam i mieszam z masą. Wylewam wszystko na biszkopty posmarowane konfiturą. Wyrównuję. Odstawiam do lodówki do momentu dobrego stężenia masy.

3

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Zdejmuję znad pary i dodaję pokrojone w kostkę masło. Mieszam do rozpuszczenia masła.
Kremówkę przelewam do wysokiego naczynia. Ubijam lekko. Dodaję likier i mieszam do połączenia składników. Cienkim strumieniem wlewam żelatynę, cały czas miksując. Dodaję przestudzoną czekoladę. Miksuję do dokładnego połączenia. Dodaję maliny i mieszam.
Wylewam masę na ściągniętą warstwę malinową i wyrównuję. Chłodzę w lodówce do całkowitego stężenia.

Kiedy masa dobrze się ściągnie, przykrywam miskę płaskim talerzem /lub innym podstawkiem/. Szybko odwracam sernik i zdejmuję miskę. Delikatnie ściągam folię.
Przed podaniem oprószam ciasto kakao i dekoruję malinami.

Znika jak śnieg w tym roku!
Ale nie martw się, kaktusik - zamówiony przez Ciebie kawałek...
...czeka ^^

4

5

6

7

8

smallpl

Komentarze:

Ervisha o 2015-01-24 19:29:03 napisał:
REWELACJA :) Aż szkoda jeść ;)
justa o 2015-01-24 19:32:06 napisał:

oj, nie... smakuje o dwa nieba niż wygląda XD

http://tortadellafiglia.com o 2015-01-24 19:42:23 napisał:
Rewelacja!
justa o 2015-01-24 20:04:42 napisał:

Dzieki! XD

Kasia o 2015-01-24 21:27:35 napisał:
Może powinnam to wiedzieć ale -Co to jest czekoladowa kremówka???
Nigdy o czymś takim nie słyszałam, nie widziałam.
justa o 2015-01-24 22:19:35 napisał:

ja na użyłam dokładnie tej: http://www.smgostyn.pl/produkty/smietanka-czekoladowa.html
udało mi się wygrać w konkursie :)

Kasia o 2015-01-24 23:47:57 napisał:
A czyli wygląda na to, że to nowość.
Uf, ulżyło mi, już myślałam, że nie nadążam nawet za śmietaną:).
Dziękuję za odpowiedź.
justa o 2015-01-25 00:06:06 napisał:

spoko, gdybym nie dostała w prezencie też bym nie ogarnęła i robiła z klasycznej - białej :D

Dodaj komentarz: