2015-06-26 13:01:58

brokuł marynowany

Zamykamy powoli smaki i aromaty.
Na długie zimowe wieczory.

Robimy wspomnienie.
Żeby ogrzać się, gdy przyjdą chłody.

DSC01580

Jak to jest zrobione?

  • 2 brokuły /około 800 g po rozdzieleniu różyczek/
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna zielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka gorczycy czarnej
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 150 g cukru
  • ocet i woda w stosunku 1:3

DSC01497

Zagotowuję w dużym garnku wodę. Wkładam obrane i umyte brokuły na 5-7 minut. Odcedzam, chłodzę pod zimną wodą i rozkładam na 3 wyparzone słoiki.
Dodaję po gałązce natki.

Wodę, ocet, laur, pieprz, gorczycę, kardamon, ziele, cukier i sól zagotowuję i gotuję pod przykryciem 5 minut.
Zalewam słoiki.
Dokręcam mocno i pasteryzuję 15 minut w wodzie o temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Odwracam słoiki na góry dnem na kocu lub ręczniku i studzę.
Przechowuję w spiżarni.

Będzie wspaniała zima ^^

DSC01579

DSC01583

DSC01581

Komentarze:

Dodaj komentarz: