2017-01-24 11:45:50

brownies z fasoli

Podchodzę dość sceptycznie do fanatycznych diet i odżywiania, które aktualnie opanowały ludzkie umysły.
Jednak doceniam dokonania kulinarne, które związane są z poszukiwaniem alternatywnych przepisów.

Byle wszystko odbywało się bez popadania w paranoję.

Dziś prezentuję przykład takiego alter-brownies. Bez glutenu, bez cukru. Mogłoby być bez laktozy - trzeba tylko zastąpić mleko mleczkiem kokosowym. Chyba nawet wege.

Spróbujecie?
Fajne wyszło.

DSC08789

Jak to jest zrobione?

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

DSC08782

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Odsączam fasolę. Przekłądam do wysokiego naczynia, dodaję banany i mleko. Miksuję na gładką pastę. Łączę z pozostałymi składnikami i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ciasto i wyrównuję.
Piekę około 20 minut. Studzę i chłodzę w lodówce.

Podaję z owocami, jogurtem... Wszystkim, co duszę cieszy!

DSC08798