2014-07-21 07:25:53

bułki drożdżowe. przepis podstawowy

Drożdżowka na śniadanie? Czemu nie! - zwłaszcza taka domowa.

Bułki przygotowane bez dodatków, stanowią świetną bazę do dalszych kombinacji. Można w nich pominąć miód i zastąpić samym mlekiem albo dodać innego smakowego płynu. My wsuwamy je z masłem, miodem, konfiturą i – w moim przypadku – solą.

1

Jak to jest zrobione?

BUŁKI

  • 300 g mąki pszennej luksusowej /T550/ + do dosypywania
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżka cukru
  • 75 ml mleka
  • 75 ml miodu pitnego
  • jajo
  • sól
  • 25 g stopionego masła
  • łyżka mleka i rozkłócone jajo do posmarowania

KRUSZONKA MIODOWA

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu

Mleko delikatnie podgrzewam. Przygotowuję zaczyn z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i łyżki mleka. Odstawiam na około 15 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, rozkłócone jajo, mleko i miód pitny. Dokładam zaczyn /czekam, aż drożdże ruszą i na powierzchni pojawi się pianka/. Roztapiam masło i odkładam na bok. Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Podsypuję mąką, jeśli jest taka konieczność. Dodaję masło i wyrabiam dalej – do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia /do podwojenia objętości/.

Po około 1,5-2 h dzielę ciasto na 6. Formuję kulki /bułki/ i układam na papierze do pieczenia. Przykrywam ścierką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

Zagniatam składniki na kruszonkę. Odstawiam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Kiedy bułki przybiorą zacny rozmiar, smaruję je rozkłóconym jajem /dwukrotnie/. Posypuję kruszonką. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 25-30 minut. Studzę na kratce.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: