2015-04-14 22:16:04

bułki kukurydziane

Doburgerowe buły.
Fajne, zwarte, dość masywne i sycące.
I pachną trochę fastfoodem.
A w pełni domowe.
I wiadomo w nich co i jak.

I o to chodzi, bejbe.

1

Jak to jest zrobione?

/na 9 dużych buł/

  • 450 g mąki pszennej T450 /tortowa/
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 200 g śmietany 18%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • letnia woda
  • dodatkowo: jajo rozkłócone z mlekiem /do posmarowania/, sezam, sól gruboziarnista

2

Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut.

Mąki przesiewam. Jajo rozkłócam ze śmietaną i majonezem. Mieszam z mąkami i solą. Dodaję rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto - dolewam wody według potrzeb ciastowych.
Jak konsystencja jest zadowalająca dodaję olej i zagniatam jeszcze około 5 minut. Odstawiam do podwojenia objętości.
Jak ciasto wyrośnie dzielę je na bułki. Formuję kulki, lekko spłaszczam i odstawiam pod przykryciem na 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.

Blachę wykładam papierem i układam delikatnie buły. Smaruję każdą dwukrotnie jajem z mlekiem, posypuję sezamem i solą.
Piekę 25-30 minut. Studzę na kratce.

Wystudzone bułki należy przechowywać w chłodnym miejscu /nie lodówce/, szczelnie owinięte folią.
Można mrozić.

Albo zjeść od razu. Najlepiej cieplutkie...

3

4

5

Komentarze:

gin o 2015-04-15 15:43:21 napisał:
Świetne buły :)

Dodaj komentarz: