2014-08-17 19:47:43

bułki żytnie na zakwasie z płatkami owsianymi

Jak widać powrót do domowego pieczywa wyszedł mi nader intensywnie.

A akurat dokarmiałam wszystkie zakwasy. Więc czemu marnować? Użyłam części, żeby przetestować pieczenie zakwasowych bułek. Wykorzystałam metodę na pieczenie chleba. Z około 10-godzinnym leżakowaniem.

Bułki same w sobie są dość ciężkawe i zwarte. Bardzo sycące.

I bardzo smaczne.

Jeszcze lekko parujące. Wsunęliśmy. Saute.

1

Jak to jest zrobione?

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej T2000
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • sól

2

Wieczorem.

Mąkę przesiewam do misy. Mieszam z płatkami. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

3

Od rana.

Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję kulki /wyszło mi 7 małych bułeczek/. Podsypuję mąką jeśli potrzeba /a potrzeba. ciasto na bazie mąki żytniej jest bardzo, bardzo lepkie/. Układam uformowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 1-1,5 godziny.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Po około godzinie wkładam blachę do piekarnika. Piekę około 35 minut.

Darujemy sobie studzenie. Cykam szybko zdjęcia i wsuwamy. Bo śniadanie.

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: