2014-11-24 18:36:33

cebulaki z newellą i salsą

Tak – cebulaki. Niecebularze.
Bo nie używam oryginalnego przepisu – bo go nie znam.
A jestem zwolennikiem promocji lokalnych produktów.
A cebularze lubelskie od niedawna są uznane w kręgach europejskich.

Więc cebulaki drożdżowe z makiem, Newellą i salsą pomidorowo-paprykową.

1

Jak to jest zrobione?

/4 duże cebulaki/

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej tortowej /ekstra T405/
  • 125 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo

FARSZ

  • 150 g Newelli klasycznej
  • 800 g cebuli białej
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki masła

SALSA

  • 2 małe papryki
  • 1 spory pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • nasiona słonecznika
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

2

3

Przygotowuję ciasto.
Mąkę przesiewam. Jajo rozkłócam z 1 łyżką wody /niecałą połowę należy odłożyć do posmarowania ciasta przed pieczeniem/.
Drożdże rozrabiam z cukrem, 2 łyżkami maki i 2-3 łyżkami wody. Odstawiam na 15 minut i czekam, aż ruszą.
Pozostałe składniki łączę i mieszam widelcem.
Dodaję drożdże i mieszam. Przekładam ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiam przez 15-20 minut.
Przekładam do oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie, formuję z niego wałek i odkrawam 4 w miarę równe części. Rozgniatam je na placki, nakładam farsz, przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawiam na 15-25 minut, do opuchnięcia.

a
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Przed pieczeniem smaruję brzegi jajem.
Piekę około 20 minut do zezłocenia.

c

Przygotowuję farsz.
Cebule obieram i kroję w piórka.
Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulę i smażę do zeszklenia. Dodaję cukier i lekko karmelizuję. Zdejmuję z palnika, mieszam z makiem. Odstawiam do przestudzenia. Nakładam na uformowane placki drożdżowe.
Newellę kroję na piórka. Posypuję placki.

b

Przygotowuję salsę.
Paprykę i pomidora kroję w kostkę.
Mieszam z porwaną natką, olejem, słonecznikiem i przyprawami.

d

Podaję wszystko razem.
A taka pycha, że kopara opada!

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: