2015-06-09 21:57:02

chicken india style

Takie jedzonko, że paluchy lizać.
Kremowe. Ostre. Słodkawe.
Orientalne.

I wbrew pozorom - szybkie w przygotowaniu.
Ważne, żeby warzywa były chrupiące. Więc krótko obrabiamy je termicznie.

I przyprawiamy.
Dużo, dużo, dużo.
Tak, jak lubimy.

1

Jak to jest zrobione?

  • 300 g bulguru
  • 200 g orkiszu
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 0,5 małej główki kapusty białej
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 marchewki
  • 200 g dyni z octu + zalewa
  • 1 mango
  • 250 g serka kremowego Apetina India papaja i curry
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml soku brzoskwiniowego
  • 1 świeża chili
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki słonecznika karmelizowanego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • przyprawy: curry, garam masala, imbir mielony, kmin rzymski, pieprz czarny, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól, olej sezamowy

3

Bulgur i orkisz gotuję z dodatkiem soli al dente. Odcedzam i odstawiam na bok.

Kurczaka myję, oczyszczam i odkrawam mięso. Przyprawiam solą i pieprzem i smażę na oleju sezamowym.
Marchew obieram i kroję w talarki, paprykę w kostkę. Dodaję do kurczaka i smażę.
Fasolkę obgotowuję krótko i dodaję do potrawki. Smażę chwilę, zalewam sokiem i duszę na niewielkim ogniu.
Kapustę siekam i smażę krótko na drugiej patelni do czasu, aż lekko zmięknie. Mieszam z kurczakiem.
Odsączam ciecierzycę i lekko osuszam. Przyprawiam solą, pieprzem i garam masalą. Smażę krótko i łączę z potrawką.
Całość dość intensywnie przyprawiam.
Dynię odsączam, pozostawiam około 100 ml zalewy. Mango kroję w kostkę i łączę z dynią.
Serek kremowy Apetina łączę z jogurtem. Dodaję posiekaną chili. Mieszam dokładnie. Zalewam dynię i mango. Odstawiam na bok.

p1

p2

Bulgur i orkisz mieszam z zalewą z dyni oraz z 2-3 łyżkami oleju. Przyprawiam curry, garam masalą, solą oraz ostrą i słodką papryką.
Dodaję porwaną natkę, słonecznik, rodzynki i sezam. Dokładnie mieszam.

k1

k2

Potrawkę zdejmuję z ognia. Dodaję dynię i mango i mieszam do dokładnego połączenia.

Podaję wszystko od razu.
Ciepłe.
Aromatyczne.
Przepyszne!

4

5

  30 minut z Apetiną

Komentarze:

Dodaj komentarz: