2014-10-21 15:21:53

chili con carne i nachos

Długo trzeba czekać na zrobienie chili con carne.
Na pewno tego w moim wykonaniu. Bo duszę. Duszę. I jeszcze raz duszę.
Kilka godzin.
Ale warto.

Zazwyczaj robię na czerwonym, wytrawnym winie – tym razem postanowiłam spróbować na stoucie.
Czuć różnicę. I wiem, że wolę wersję winną.
Ale bardzo, bardzo chciałam spróbować.
I nie żałuję.

I nachos upiekłam. Pierwszy raz.
Bo kaktus poprosił.
Ja wolałabym ryż.

Ach, ta moja słabość…
Ale też warto było.
I też nie żałuję.

e

Jak to jest zrobione?

/na 5-6 porcji/

CHILI CON CARNE

  • 500 g zmielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g zmielonego mięsa wołowego
  • 400 g boczku wędzonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml bulionu /najlepiej wołowego/
  • 500 ml ciemnego piwa /najlepiej jakiś stout/
  • 2-3 świeże chili
  • pieprz kajeński
  • ostra wędzona papryka
  • słodka papryka mielona
  • kumin
  • sól

NACHOS

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g kaszki kukurydzianej drobnej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 400 ml wrzątku
  • 10 łyżek oleju
  • ostra wędzona papryka
  • słodka papryka mielona
  • pieprz kajeński
  • sól

a

Przygotowuję chili con carne
Mięso wołowe i wieprzowe mielę razem. W dużym garnku rozgrzewam trochę oliwy i smażę do zbrązowienia. Zalewam piwem, przecierem i bulionem. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do bardzo małej i duszę /bez przykrycia/. Tak około 1 godziny. Mieszam od czasu do czasu.
Marchew obieram i kroję w półtalarki. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. I duszę. Znowu około 1 godziny.
Boczek kroję w kostkę. Smażę do zarumienienia. Dodaję do sosu i duszę dalej – kolejną godzinę.
Cebulę kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam cebulę do zeszklenia. Dodaję cukier. Karmelizuję. Dodaję do sosu i duszę.
Odcedzam kukurydzę i fasolę. Podsmażam /partiami/ do chrupkości. Dodaję do sosu i duszę.
W ogólnym rozrachunku dusiłam wszystko ponad 5 godzin – do bardzo dużego zagęszczenia sosu.
Na koniec dodaję czosnek, posiekane drobno chili i doprawiam.

d

Przygotowuję nachos
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Mąkę, skrobię i kaszkę przesiewam z przyprawami. Do wrzątku dodaję olej.
Miksuję wszystko do połączenia składników. Później zagniatam, podsypując mąką do uzyskania gęstej, mało lepkiej konsystencji. Pozostawiam pod ścierką do przestygnięcia. Dzielę na 4 części i chłodzę jeszcze w lodówce około pół godziny.

1
Po tym czasie, każdy placek rozwałkowuję cienko /podsypuję mąką/. Kroję w trójkąty.

3
Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piekę 10-1 3 minut /do zezłocenia i stwardnienia/.

4
Z podanych składników wyszło mi około 600 g nachos.

Chrupki podaję z gorącym chili con carne.
I wsuwando.
A po nim – siesta…

b

c.1

c.2

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: