2014-08-26 14:45:42

chili con carne i placek cukiniowo-ryżowy

Wśród znajomych /i nie tylko! ale oni się dla mnie liczą najbardziej/ zapanowała ostatnio chcica na posiłki typu:
- niskokaloryczne
- bezglutenowe
- beztłuszczowe
- bezcukrowe
- wegańskie
- dietetyczne
- i wszystkie -yczne i -owe, które można jakoś modnie nazwać.
A wiadomo, że z jakim przystajesz, to podobne potrawy zaczynasz wsuwać.

Tym bardziej, że jestem kuchennym świrem. I na czole pojawia mi się neon CHALLENGE ACCEPTED
A przed moimi drzwiami powinna znaleźć się wycieraczka z napisem: BEWARE. FEED ZONE albo WATH OUT! SHE WILL FEED YOU albo WARNING. MAD CHEF. ONLY CONSCIOUS ENTRIES AVAILABLE

Mam też w odległych planach nakarmienie całego świata.
Ale na razie poprzestaję na najbliższych.

Kombinuję więc ile wlezie. Wymyślam. Próbuję. Testuję.
I jestem szczęśliwa. Przeszczęśliwa.

Nie mówiąc już o tym, że te wszystkie -yczne i -owe też mi smakują.

1

Jak to jest zrobione?

/naprawdę zacna imprezowa micha, obiadowo proponuję 1/3 porcji/

CHILI CON CARNE /DROBIOWO-WOŁOWE/

  • 450 g wołowiny /użyłam rostbefu/
  • 450 g filetów z indyczej piersi
  • 450 g podudzi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 3 duże papryki /w kolorach rasta/
  • 2 papryczki chili /najlepiej świeże/
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 g kukurydzy
  • 250 g fasolki białej
  • 250 g fasolki czerwonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • świeża natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • cukier brązowy
  • oliwa
  • majeranek
  • sól

5

PLACEK CUKINIOWO-RYŻOWY

  • 450 g brązowego ryżu
  • 700 g cukinii
  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 175 g mąki pszennej /użyłam poznańskiej/
  • 3 jaja
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżeczk aproszku do pieczenia
  • kmin rzymski
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

3

CHILI CON CARNE
Chili con carne jest trochę jak bigos. Im więcej razy odgrzewane, tym lepiej smakuje. Więc spokojnie można przygotować je z wyprzedzeniem.
Tak uważam /uwaga. opinia nieekspercka/.
Drób gotuję /rosołowo/. Pierś dzielę na mniejsze części. Podudzia obieram ze skóry, obieram i łączę z filetem. Przepuszczam mięso przez maszynkę do mielenia i odkładam na później.
Cebulę kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam piórka, zasypując je 2 łyżkami brązowego cukru. Karmelizuję. Przeciskam czosnek przez praskę i chwilę razem smażę.
Wołowinę kroję na mniejsze części i przepuszczam przez maszynkę do mielenia /największe dziurki/. Dodaję do cebuli i smażę 2-3 minuty. Zalewam wszystko czerwonym winem i przecierem pomidorowym. Zmniejszam moc palnika, duszę.
Rozgrzewam duży, żeliwny garnek. Przekładam zawartość patelni.
Papryki myję, oczyszczam środki i kroję w paski, i później na 2-3 części. Dorzucam do mięsa. Świeże chili pozbawiam nasion. Szatkuję drobno i dodaję do garnka. Przyprawiam solą, pieprzem i kumienem. Pozostawiam do duszenia na około godzinę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Odcedzam kukurydzę i fasolki. Pozostawiam do ocieknięcia z zalewy /przepłukuję lekko wodą/.
Po około godzinie dokładam do sosu drób, kukurydzę i fasolę /intuicyjnie - można dodawać wina lub bulionu, zagęscić koncentratem pomidorowym/. Przyprawiam do smaku, dodaję ocet. Przykrywam i duszę.
I teraz pozostaje czekać, obserwować i próbować. Im dłużej się dusi tym lepiej. Pod koniec dodajemy świeże zioła.

2

4

PLACEK CUKINIOWO-RYŻOWY
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Wykładam blachę papierem do pieczenia.
Ryż gotuję na lekko twardo. Cukinię myję /nie obieram ze skóry, ale łyżeczką pozbywam się środkowej części z nasionami/. Ścieram na grubej tarce i posypuję solą, mieszam ze skórką i sokiem z cytryny. Żółtka oddzielam od białek. Białka odstawiam, żółtka mieszam z cukinią. Dodaję ryż. Mieszam. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z przyprawami. Mieszam mąki z masą ryżową. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie dodaję do masy plackowej i mieszam szpatułą. Przekładam na blachę i zapiekam około 45-50 minut /przy następnej plackowej okazji zamierzam posypać szczodrze wierzch serem - tak około 7 minut przed końcem pieczenia/.

Placek cukiniowy kroję w trójkąty. Gorące chili przekładam do podgrzanego naczynia. Na koniec nakładam kleks z jogurtu naturalnego i dodaję natkę pietruszki.
I wychilowałam wszystkich.

67

Komentarze:

jukejka o 2014-08-31 13:31:30 napisał:
Szkoda, że nie jestem Twoją znajomą :) Ps. Bardzo mi się podoba Twój styl pisania.
justa o 2014-08-31 14:10:53 napisał:

Dzięki! I zawsze możemy się zaznajomić.
'Krewni i znajomi królika' są zawsze u mnie miło widziani. Zwłaszcza przy stole :D

Dodaj komentarz: