2015-11-01 08:45:41

chińczyk z ryżem i orzeszkami

Fantastyczne Chiny na patelni!
Sypki ryż jaśminowy, chrupiące warzywa, sos słodko-kwaśny, a wszystko połączone aromatem orzechów ziemnych.
Pycha!

1

Jak to jest zrobione?

  • 210 g ryżu jaśminowego
  • 750 g szynki wieprzowej
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 1 cytryna
  • 1 świeża chili
  • 4-5 dymek ze szczypiorem
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 30 g grzybów mun
  • 150 g pędów bambusa
  • przyprawy: sos sojowy, ocet ryżowy, olej arachidowy, pieprz syczuański, sos rybny, cukier trzcinowy, kozieradka mielona, papryka mielona, pieprz czarny, 3 ząbki czosnku

2

Mięso mielę w maszynce.
Ryż opłukuję pod zimną wodą i gotuję na półtwardo. Odstawiam na bok.
Grzyby mun zalewam wrzątkiem i odstawiam na minimum 15 minut.
Rozgrzewam mocno patelnię z niewielką ilością oliwy. Czosnek i chili drobno siekam. Smażę około 30 sekund.
Wrzucam zmielone mięso i smażę do zarumienienia.
Marchew i paprykę kroję w słupki. Seler i dymkę w plastry.
Dodaję do mięsa i smażę.
Zmniejszam moc palnika, Zalewam pomidorami i duszę.
Przyprawiam wszystko sosem rybnym i sojowym, octem, cukrem i przyprawami. Ocieram skórkę z cytryny, wyciskam sok z połowy i dodaję.
Grzyby odsączam i kroję na mniejsze części. Odsączam bambus. Dodaję do sosu.
Orzechy drobno siekam. Prażę je na suchej rozgrzanej patelni. Dodaję na dużą patelnię, pozostawiając trochę do posypania na wierzchu.
Dodaję ryż i podgrzewam do momentu, aż będzie gorący.
Posypuję wszystko orzechami i posiekanym szczypiorem.
Podaję od razu - najlepiej na patelni, żeby dłużej trzymało temperaturę.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Sma-czne-go!

3

4

5

  Ambitnie i zdrowo

Komentarze:

Zielona Karuzela o 2015-11-02 11:13:56 napisał:
Uwielbiam takie połączenie smaków :) Na pewno spróbuję!
justa o 2015-11-02 18:46:45 napisał:

powodzenia! mam nadzieję, że posmakuje tak, jak nam :D

 

Emilka o 2015-11-02 11:26:46 napisał:
Wygląda pysznie! Całkiem niedawno odkryłam ryż jaśminowy i teraz jem na zmianę z brązowym ;)
justa o 2015-11-02 18:46:15 napisał:

zawsze można je wymieszać :D

Wyszydelkowana.pl o 2015-11-02 11:45:29 napisał:
Aż mi cieknie ślinka na sam widok... Oby tylko mój mężczyzna tego nie dojrzał, bo zaraz będzie "zrób mi" ;)
justa o 2015-11-02 18:45:49 napisał:

rozumiem, że też miłośnik azji na talerzu? :D

Karla o 2015-11-02 11:47:49 napisał:
Jak smakuje tak dobrze jak wygląda to musi być pyszne! :D
justa o 2015-11-02 18:45:21 napisał:

smakuje zdecydowanie lepiej :D

Wyszydelkowana.pl o 2015-11-03 06:50:01 napisał:
@justa - nie, miłośnik nowych smaków, szczególnie gdy towarzyszy im mięso ;)
justa o 2015-11-03 10:42:22 napisał:

rozumiem. też mam mięsożercę pod dachem :D

Dodaj komentarz: