2015-01-28 21:42:41

chińczyk ze świnką

Znowu Azja na talerzu.
Z długo duszoną wieprzowiną.

Mięso tak fajnie doszło, że praktycznie rozpływało się pod niewielkim naciskiem.

I tym razem nie na ostro.
Raczej łagodnie.
A nawet słodko...

1

Jak to jest zrobione?

MAKARON

  • 4 porcje noodli /użyłam tych z zupek chińskich/
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Makaron układam w misce i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na kilka minut pod przykryciem.
W międzyczasie łączę sos sojowy, ocet, olej i cukier puder. Zalewam makaron i mieszam delikatnie. Odstawiam na bok.

2

WIEPRZOWINA

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 200 g boczku chudego
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 ml miodu pitnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka sezamu jasnego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • szczypior
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • sól
  • oliwa

Mięsa czyszczę i kroję w sporą kostkę. Przepłukuję pod zimną wodą i osuszam. Mieszam z mąką.
W żeliwnym garnku rozgrzewam tłuszcz. Podsmażam mięso z każdej strony. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Dodaję miód pitny, hoisin i sosy sojowe. Duszę pod przykryciem około 2 godzin, mieszając co jakiś czas i podlewając wodą.
Mięsa przyprawiam pieprzem i solą. Dodaję uprażony na suchej patelni sezam i czarnuszkę. Duszę jeszcze około 30 minut.
Zdejmuję z palnika i odstawiam na bok.

3

WARZYWA

  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 200 g fasolki szparagowej /mrożonej/
  • 100 g marynowanej papryki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • pieprz syczuański
  • sól

Kapustę siekam, fasolkę rozmrażam, papryki kroję w słupki, kukurydzę odsączam.
Na woku rozgrzewam oliwę. Podsmażam świeżą paprykę. Po kilku minutach dodaję fasolkę i smażę chwilę. Dodaję kukurydzę i podsmażam 2-3 minuty. Dodaję kapustę pekińską i marynowaną paprykę. Smażę. Doprawiam sosem sojowym, pieprzami i odrobiną soli.

Makaron podsmażam na gorącym woku. Podaję gorący, z warzywami i mięsem posypanym szczypiorem.

Smakowitazja.

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: