2014-08-17 20:51:33

chleb na zakwasie, pokrzywowo-makowy, pszenno-żytni, razowy

I drugi dzisiejszy wypiek. Mieliśmy to szczęście, że wyjęłam z piekarnika przed wyjściem na warsztaty organizowane w ramach VIII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Bo po bułkach nie dalibyśmy rady.

A zapach kusił. Ekstremalnie.

Byliśmy prawie spóźnieni. Więc wspaniała kolacja czekała.

16

 

Jak to jest zrobione?

  • 150 g mąki żytniej razowej T2000
  • 200 g mąki pszennej tortowej T450
  • 200 g zakwasu pszenno-żytniego
  • 250 ml pokrzywy
  • łyżka soli
  • 325 ml wody
  • 3 łyżki maku

2

Wieczorem.

Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszoną pokrzywę i mak. Mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

3

4

Od rana.

Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Podsypuję mąką.

Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny.

Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni Celsjusza. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

Jak już wszystko dobrze się rozgrzeje i ciasto na chleb odleży około 2 godzin, delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

Zapach - obłędny. Na smakowanie musieliśmy poczekać.

5

7

Komentarze:

wisla o 2014-08-17 22:37:49 napisał:
Co za niesamowite zestawienie dodatków. Zainteresowało mnie i to bardzo. Dziękuję za dołaczenie do listy "Na zakwasie i na drożdzach"
justa o 2014-08-18 08:12:19 napisał:

Bardzo się cieszę, z takich inicjatyw - pigułka wiedzy i inspiracji :)

A mak i pokrzywa - rewelacja. Potem wystarczy miodem posmarować, sypnąć solą i szczypiorem.

Pycha!

Dorota o 2014-11-30 17:25:39 napisał:
Mam ochote upiec ten chlebek ale prosze o sprostowanie czyli.
W składnikach masz 250 ml pokrzywy a w opisie wykonania piszesz aby dodać suszoną pokrzywe czyli jak ma byc? Jeśli ml to napar?
justa o 2014-12-29 19:18:45 napisał:

250 ml = szklanka suszu

Dodaj komentarz: