2014-08-16 22:33:53

chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy

Powracam do sobotniego wypieku. Koniecznie. Bo się stęskniliśmy.

Za zapachem.

Za smakiem.

Za sercem domu.

I to tyle.

1

7

Jak to jest zrobione?

  • 100 g mąki chlebowej /użyłam mieszanki pełne ziarno - 3 zboża/
  • 75 g mąki orkiszowej razowej 2000
  • 75 g mąki żytniej razowej 2000
  • 100 g mąki pszennej poznańskiej
  • 200 g zakwasu pszenno-żytniego
  • 275-300 ml wody
  • łyżka soli
  • pół szklanki suszonej pokrzywy
  • 1/4 szklanki suszonej macierzanki

2

Wieczorem.

Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszone zioła i mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

3

Od rana.

Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką jeśli potrzeba.

Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny.

Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

Studzę bochen. Prawie. Bo nie wytrzymujemy.
A szczypior, miód i sól - to standard.

4

6

5

Komentarze:

Delicious Titbits o 2014-08-22 19:58:43 napisał:
Pięknie się prezentuje, jestem ciekawa jego smaku :))) Zapraszam do siebie :)))
justa o 2014-08-24 21:41:45 napisał:

Dziękuję.
Chętnie zawitam! :)

Dodaj komentarz: