2015-01-13 17:17:20

chleb tostowy ze słonecznikiem

Niedzielny, śniadaniowy, tostowy chleb.
Domowy.
Przepyszny!

Wsuwamy z szakszuką.
Wsuwamy po mojemu - z masłem, miodem, szczypiorem i solą /nawet kaktus!/.

I jest nam tak błogo, że... oh, sunday smile...

1

Jak to jest zrobione?

/bazowałam na: Słodkie Fantazje/

  • 250 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej /T1850/
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki karmelizowanych ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju

2

3

Z drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i około 50 ml wody przygotowuję rozczyn. Odstawiam na bok, aż drożdże ruszą.
Mąki przesiewam do miski. Dodaję pozostały cukier, sól i słonecznik /zostawiam po łyżeczce, żeby posypać z wierzchu/.
Jak drożdże zaczną pracować, dodaję je do mąki. Mieszam, dolewając wodę. Wyrabiam ciasto około 10 minut.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozkładam na dnie, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

a

b

c

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni Celsjusza.

Jak ciasto wyrośnie smaruję je oliwą. Posypuję pozostawionym wcześniej słonecznikiem.
Do żaroodpornego naczynia nalewam wodę. Wstawiam obok keksówki do piekarnika.
Piekę 10 minut w 220 stopniach. Potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.

d

e

Chleb powinien studzić się na kratce.
Nie wytrzymaliśmy. Lekko przestudzony, trudny do krojenia ? wsunęliśmy prawie cały.

Jak coś zostanie przechowywać w chłodnym miejscu /nie lodówce!/ szczelnie owinięty folią spożywczą.

Pycha, że hej!

4

5

6

7

8

9

Komentarze:

Dodaj komentarz: