2014-10-09 16:42:36

chleb ze słonecznikiem

Domowy chleb.
Nie ma nic lepszego. Uzależniającego.
Prawdziwego.

Przygotowany i wypiekany z pełnym zaangażowaniem.
Wygłaskany. Ucałowany.
Jak Dziadkowie i Rodzice uczyli.

Bo chleb się szanuje.
Chleb się kocha.

Chlebem się dzieli.

1

2

Jak to jest zrobione?

  • 125 g mąki orkiszowej /typ 750/
  • 125 g mąki pszennej tortowej /typ 450/
  • 150 g mąki żytniej /mix: typ 750 i typ 2000/
  • 5 g drożdży
  • 5-6 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki macierzanki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • około 400 ml chłodnej wody
  • mąka do podsypania

3

4

Wieczorem

Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut.

Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i ziarna. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na noc.

5

6

Od rana /dnia następnego/

Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia.

Żaroodporne naczynie z pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza.

Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego garnka. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 10 minut bez przykrycia.

Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy. Czekam aż ostygnie.

No dobra. Nie czekam.
Masło w dłoń. Szczypior. Miód. Sól.

7.1

7.2

7.3

7.4

7.5

Komentarze:

Dodaj komentarz: