2014-06-13 00:31:28

chłodnik rzodkiewkowo-miętowy z miodem i grzankami

Gorąco. Gorąco. Gorąco!

I w dodatku te temperatury. Nie pomagają ochłodzić atmosfery.

Nic więc dziwnego, że wsuwamy chłodniki. Dodatkowo nadarzyła się okazja na kawałek chleba prądnickiego. Przyjechał z Krakowa. Razem z kremówką.

Postanowiłam więc wykorzystać go do chłodnikowania. Bo kaktus nie lubi zup bez ‘czegoś’. I wykorzystałam też do konkursowania w ‘Blogu ze znakiem smaku’. Polecam, jako przystawkę w takie upały. A jak kto się przystawi do mnie – to ja mu naleję.

 

2014-06-12 14.36.27

Jak to jest zrobione?

GRZANKI

  • 4 kromki chleba prądnickiego
  • 2 łyżki oleju
  • około 150 ml miodu pitnego /u mnie dwójniak/
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Kromki chleba kroję na paski. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam paski chleba. Zalewam je miodem pitnym. Przyprawiam. Na koniec skrapiam olejem. Piekę około 10-12 minut, odwracam na drugą stronę i piekę 7-9 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok do ostudzenia.

chłodnik z grzankami

2014-06-12 14.42.00

CHŁODNIK

  • 3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 szklanka kwasu chlebowego
  • 2 pęczki drobno startej rzodkiewki
  • garść posiekanej mięty
  • garstka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek miodu kurpiowskiego
  • 2 łyżki nasion chia
  • sól do smaku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

Jogurt naturalny i połowę startej rzodkiewki umieszczam w misie blendera. Miksuję chwilę. Dodaję szczyptę soli, pozostałą rzodkiewkę, miód, nasiona chia, orzechy i posiekaną miętę. Mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Dolewam kwas chlebowy i mieszam łyżką.

Podaję z grzankami miodowymi ozdabiając kiełkami rzodkiewki.

Chłodzi. Ale na serduchu ciągle gorąco.

2014-06-12 14.38.25

2014-06-12 14.37.38

2014-06-12 14.53.55

Komentarze:

Dodaj komentarz: