2015-10-24 17:57:14

ciastka czekoladowe na maślance

Tydzień temu byłam - dosłownie - w ciasteczkowym kotle.
Upiekłam z kaktusem ponad 800 ciastek!
Moje pierwsze takie wyzwanie.

Ale podołaliśmy.
Dream team - wiadomka!

W ciastkach się nie czuję. Jakoś ciężko nam się współpracuje.
Więc niech nikogo nie dziwi, że inspiracje czerpałam od innych blogerów.
Musiałam mieć pewniaczka, że nie schrzanię za bardzo.

Więc znalazłam, dostosowałam i dziękuję!
Bo wszystko wyszło wypiecz, wymaluj!

Tutaj korzystałam z przepisu Niebo na talerzu.

1

Jak to jest zrobione?

/około 25 ciastek/

  • 100 g masła
  • 75 g kakao
  • 350 g mąki tortowej /T450/
  • 150 g cukru
  • 175 ml maślanki lub jogurtu greckiego
  • 100 g czekolady /minimum 60% kakao/
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

2

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Masło topię na patelni i odstawiam do przestudzenia. Przelewam do misy.
Dodaję przesiane kakao oraz cukier, sól i maślankę. Mieszam dokładnie.
Dodaję mąkę przesianą z sodą. Mieszam do połączenia.
Czekoladę siekam dość drobno i również mieszam z masą.

Szykuję sobie miskę z ciepłą wodą, którą - w razie potrzeb - zwilżam dłonie.
Formuję kulki, które układam w sporych odstępach na blasze.
Każdą kulkę lekko spłaszczam.
Piekę ciastka partiami przez około 10 minut.
Studzę przez około 10-15 minut na blasze, bo ciastka są bardzo miękkie. Później przekładam na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Można polać jeszcze czekoladą, lukrem, posypać pudrem lub kakao.
U mnie wersja plain.

3

4

5

Komentarze:

KeepCalmMarlena o 2015-10-25 09:54:58 napisał:
Piękne zdjęcia, aż zachęcają by wypróbować przepis i potem chrupać smakowite ciasteczka :)
justa o 2015-10-25 10:57:19 napisał:

bardzo się cieszę i dziękuję! zawsze staram się jak najlepiej oddać smakowitość przepisu :)

Dodaj komentarz: