2015-04-06 22:37:36

ciastka kaszankowe

Ciastka dla odważnych.
Bo z kaszanki.
Mocno gryczane i mocno majerankowe.

Miękkie.
Wyjątkowe.

Ktoś spróbuje?
Czy z góry założy, że są bleee...?

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 kaszanki
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki błyskawicznych płatków gryczanych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

2

Kaszanki obieram z flaka i rozdrabniam widelcem. Cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę. Odstawiam do przestudzenia.

Płatki zalewam wrzątkiem. Studzę.

Jajo rozkłócam. Łączę z kaszanką i płatkami gryczanymi. Przyprawiam do smaku.
Dodaję mąkę i sodę. Mieszam dokładnie.

Blachę wykładam papierem.
Z masy formuję kulki wielkości orzecha i spłaszczam delikatnie.
Układam na blasze.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Piekę 20-25 minut.
Przekładam na kratę i studzę.

Podaję z ostrą musztardą.

Powiem tak: inne niż wszystkie!

3

4

Komentarze:

gin o 2015-04-07 10:36:06 napisał:
Ja bym spróbowała, z pewnością smakują nietuzinkowo :)
justa o 2015-04-07 20:10:48 napisał:

Są inne, ale sama się zdziwiłam, jak fajne wyszły XD
Następnym razem zamierzam zapiec trochę żółtego sera na wierzchu ^^

Nen o 2015-04-07 17:29:38 napisał:
Rety, ciastka z kaszanki? Skąd taki pomysł? xD
Ja bardzo chętnie spróbuję, lubię takie nowości *i kaszankę też* :D
Pozdrawiam!
justa o 2015-04-07 20:09:52 napisał:

Miałam spotkanie ze Ślązakiem, który jest bardzo kaszankowy :D I chciałam zaskoczyć czymś ciekawym!
Z resztą sama lubię kaszankę, a takie ciasteczka to idealna przekąska do wspólnego biesiadowania ^^

Dodaj komentarz: