2014-07-27 23:16:13

ciastka owsiane z borówkami w miodzie

Suszoną borówkę dostałam w prezencie. Powierzona mi, bo wymyślam. W kuchni. Różne rzeczy. Z różnych rzeczy.

Więc wymyśliłam. Owsiane ciastka. A borówkę namoczyłam w miodzie pitnym. Bo słodki. I wszyscy lubimy.

I ciastka też.

I pełnia szczęścia. Bo znikają. Szybko.

4

Jak to jest zrobione?

  • szklanka mąki pszennej
  • jajo
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki suszonych borówek
  • miód pitny /dwójniak/
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • garść orzechów laskowych
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • 60 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

1

2

6

Borówki zalewam miodem pitnym /do wypełnienia kubka/. Podgrzewam i odstawiam.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i solą. Łączę z płatkami owsianymi.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Masło ucieram z cukrem. Dodaję jajo i miksuję. Dodaję mleko. Mieszam do połączenia. Powoli mieszam z mąką. Czekoladę i orzechy siekam. Mieszam z masą. Odsączam borówkę i łączę z ciastem owsianym.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Formuję kulki wielkości moreli, nakładam na blache i przygniatam delikatnie /ciastka urosną, należy zachować odstęp/. Piekę 20 minut. Studzę.

Mniamciu, mniamciu. Szkoda, że o mleku pomyślałam za późno.

3

5

Komentarze:

gin o 2014-07-29 16:34:52 napisał:
Wyglądają wspaniale, musiały smakować wyjątkowo :)
justa o 2014-08-06 21:13:49 napisał:

Zniknęły. Bardzo szybko. Sama nie mogłam sie najeść :)

A wkrótce będę kombinować nad mniej mącznymi, a bardziej owocowymi. Zapraszam do śledzenia!

Dodaj komentarz: