2014-08-30 22:15:39

ciasto makowe z gruszkami i skorupką

Przeglądanie blogów kulinarnych wiąże się z wielkim ryzykiem.
Po pierwsze: ludzie zarażają pasją
Po drugie: ta zaraza przekłada się na motywację, świetliki w oczach i chęc próbowania
Po trzecie: od chęci próbowania jest tylko mały krok do wykonania

I tym sposobem trzech kroków znów zostałam zainspirowana. Przez Małą cukierenkę.
Jak tylko zobaczyłam skorupkę na fotografii, dostałam ślinotoku, oczopląsu i palpitacji kiszek.
A na uboczu majaczyło jeszcze kilka gruszek od dziadka.
No i na słodycze zawsze ma się chrapkę.

Wybuchowa mieszanka.

A poniżej efekt.

1

2

Jak to jest zrobione?

/inspiracja: Mała Cukierenka/

CIASTO

  • 400 ml /około 275 g/ mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki maku
  • 150 g /3/4 kostki/ masła
  • 160 ml /około 130 g/ cukru
  • 3 jaja
  • aromat arakowy
  • 4 gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól

SKORUPKA

  • 120 ml /około 100 g/ cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml /100 g/ płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka maku
  • sól

3

4

CIASTO

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno tortownicy /średnica około 23-25 cm/ wykładam papierem do pieczenia.

Mak prażę na suchej patelni.
Gruszki obieram, 3 z nich przekrawam wzdłuż - jedną w poprzek, odcinając od dołu około 1/3 owocu. Usuwam gniazda nasienne. Skrapiam sokiem cytrynowym. Odkładam na bok.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję mak i mieszam.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli, odstawiam.
Cukier miksuję z masłem na puszystą masę. Dodaję kolejno żółtka i miksuję po każdym do połączenia składników. Dodaję aromat arakowy. Partiami wsypuję mąkę, ciągle miksując.
Wyłączam mikser i szpatułą dodaję ubite białka. Masę wykładam na tortownicę. Wyrównuję. Układam gruszki. Posypuję je imbirem i gałką muszkatołową.

Wkładam ciasto do piekarnika. Piekę około 40 minut.

a

b

SKORUPKA

Na patelni roztapiam masło. Dodaję śmietanę i cukier. Mieszam i zagotowuję.
Płatki przesypuję do miski. Zalewam masą, dodaję mak, solę i mieszam dokładnie.

d

WYKOŃCZENIE

Po upływie około 40 minut na wierzch ciasta nakładam masę płatkową. Ciasto w środku jest jeszcze płynne, więc trzeba to robić delikatnie.

c

Zapiekam jeszcze około 30-35 minut. Skorupka musi ładnie się zezłocić.

e

Ciato okazało się naszą nową wielką miłością.
I gruszki od dziadka.
Najpierw wsuwaliśmy od razu, po sesji zdjęciowej. Jeszcze ciepłe. A później podgrzane. Z lodami.

Niby Mała Cukierenka. A inspiruje ogromnie.
Dzięki!

5

6

7

8

Komentarze:

Andrzej o 2014-09-07 23:13:35 napisał:
Ciasto udało się świetnie. Smakowało całej rodzince. Piekłem je po raz pierwszy, dla początkujących przepis jest bardzo przyjaźnie podany. Trudno znaleźć przepis z tak dokładnym opisem co kiedy robić. Mnie osobiście brakowało przeliczenia np 400 ml maki na szklanki lub gramy, gdyby w przepisie podanym przez Panią można by to zmienić byłoby wspaniale. Wracając do ciasta REWELACJA. Będę je reklamować.
Pozdrawiam
justa o 2014-09-07 23:40:08 napisał:

Witam!
Uwzględniłam w przepisie gramaturę. Bardzo dziękuję za sugestie.

Cieszę się, że ciasto smakowało. Z naszego stołu też zniknęło w mgnieniu oka.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie,

justa

Dodaj komentarz: