2014-11-09 20:08:23

ciasto milionera

Klasyka gatunku.
Tylko trochę uproszczona – bo na ciastkowym spodzie.
Idealne ciasto dla zmęczonych i zabieganych.

Nie tylko ze względu na prostotę i szybkość przygotowania.

Człowiek zje kawałek i taki power wchodzi, że głowa puchnie.

No i jest sól.
Więc pracowita niedziela i banalne, przepyszne ciasto milionera.

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g maślanych herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki /30%/
  • sól gruboziarnista
  • Blachę wykładam folią.

2

Herbatniki kruszę – drobno, średniodrobno. Masło roztapiam na patelni. Zalewam ciastka. Mieszam, rozprowadzam równomiernie po całej powierzchni i dociskam.
Chłodzę w lodówce.

Masę krówkową podgrzewam. Wykładam na schłodzony spód ciastkowy. Wyrównuję.
Chłodzę.

a

Czekoladę drobno siekam i rozgrzewam w kąpieli wodnej.
Śmietanę zagotowuję i łączę z roztopioną czekoladą /moja polewa się lekko zbryliła, więc przelałam ją przez sitko/. Lekko studzę.
Wykładam na schłodzoną masę krówkową. Wyrównuję.
Schładzam minimum 2-3 godziny.

Przed wsuwaniem /opcjonalnie, bo nie każdy lubi/ posypuję solą.

Enjoy!

3

4

5

Komentarze:

gin o 2014-11-11 19:08:47 napisał:
Mmm, cudownie słodkie :)
justa o 2014-11-12 06:58:57 napisał:

ulubione mojej siostry - specjalnie dla niej robiłam ;-)

Dodaj komentarz: