2014-04-25 21:32:26

ciasto rabarbarowe z waniliową pianką

Sezon rabarbarowy. Powoli. Się zaczyna.

O mamo. Będzie kreatywnie w piekarniku. Póki co przepis zgapiony od mojego mistrza jedi w krainie wypieków. Pokornie chylę czoła. Ponownie.

Rabarbarowiec niesamowity. Ola – zrób z podwójnej porcji.

fot1

Jak to jest zrobione?

/na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki/

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • kostka zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka dużych jaj

RABARBAR:

  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru

PIANKA:

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania waniliowego budyniu

fot4

Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek i żółtka. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na 2 części /1/3 i 2/3/. Owijam w folię spożywczą. Zamrażam.

Kwadratową blachę /niedużą, około 20 cm/ smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce 2/3 zamrożonego ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Piekę około 20 minut /do zezłocenia/ w 190 stopniach Celsjusza. Studzę.

Rabarbar obieram, myję i suszę. Kroję na prawie-kostki. Rozgrzewam patelnię. Wrzucam kostki i zasypuję cukrem. Podgrzewam tak długo, aż rabarbar puści sok /około 5 minut/. Odsączam. Z soku robię kompot.

Ubijam białka z odrobiną soli. Cały czas miksując – dodaję powoli cukier. Kontynuuję dodając budyń. I to samo z olejem. Miksuję do połączenia składników.

Na ostudzony spód wykładam pianę. Na pianę rozrzucam rabarbar. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Piekę około 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

anigif

Studzę. Posypuję cukrem pudrem.

Ciasto znika taaak szybko. Dobrze, że jest jeszcze rabarbar na jutro.

fot2

fot3

Komentarze:

Dodaj komentarz: