2014-11-02 18:32:21

ciastort banan i kakao

I znowu banan.
Teraz w wersji ciastortowionej.
Więc też kolejny ciastort.

A żeby nie przeciastorcić, to niedługo będzie coś innego.
Klasycznego.
I jak krew czerwoniastego…

DSC05187

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 175 g cukru
  • 140 g masła
  • 50 g ciemnego kakao
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

KREM

  • 500 ml kremówki /36%/
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka bananowego napoju w proszku
  • 4 łyżki kakao /użyłam extra dark/

DODATKOWO

  • 4 średnie banany
  • kakao
  • chipsy bananowe
  • 50 g tabliczki gorzkiej czekolady

DSC05158

DSC05185

DSC05184

Przygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 2 rozmiary tortownic/.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok.
Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy.
Dodaję na zmianę mąkę i jogurt, miksując na najniższych obrotach do połączenia składników, jak najkrócej.
Wbijam jaja i miksuję do dokładnego zmieszania i uzyskania jednolitej masy.
Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję.
Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 30 do 50 minut.
Upieczone blaty studzę.

DSC05078

Przygotowuję krem wypełniający.
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder, proszek bananowy i kakao . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Schładzam.

Komponuję tort.
Przestudzone blaty przekrawam.

DSC05079
Banan kroję w plastry.
Większy blat smaruję porcją kremu wypełniającego i dodaję owoce /sporo/. Smaruję lekko kremem. Przykrywam drugą połówką.
Powtarzam czynności z małym blatem.
Na duży blat nakładam niewielką porcję kremu i układam mały. Całość smaruję pozostałym kremem.
Szpatułą szybkimi, odrywającymi ruchami formuję kremowe kolce.
Wkładam do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam na sztywną folię biurową. Rozprowadzam szpatułą. Chłodzę. Odkładam do lodówki do zastygnięcia i stwardnienia. Łamię nieregularnie.

Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Układam chipsy bananowe. Posypuję szczodrze kakao. Napijam połamaną czekoladę.
Chłodzę w lodówce.

I cieszę się, że udało mi się w między-opady trafić, jak niosłam go do solenizanta…

DSC05163

DSC05161

 

DSC05191

DSC05189

Komentarze:

gin o 2014-11-04 00:46:18 napisał:
Ależ ogromny! Świetnie wygląda :)
justa o 2014-11-04 11:11:52 napisał:

W sumie to taki duży nie był - robiłam blaty w tortownicach ok. 25 i 15 cm XD

Dodaj komentarz: