2014-09-09 23:20:50

ciastort jogurtowo-makowy

Kolejny tort.
Coś się wiara masowo rodziła na jesieni.
Święto płodów.

Dla mnie bomba. Bo wymyślam.
I jest dla kogo!

1.11.2

Jak to jest zrobione?

CIASTO

duży blat /tortownica około 23 cm średnicy/

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 165 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki melasy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki maku
  • 2 nektarynki
  • szczypta soli

mały blat /tortownica około 18 cm średnicy/

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 85 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka melasy
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki maku
  • 1 nektarynka
  • szczypta soli

KREM WYPEŁNIAJĄCY

  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • 13 małych śliwek węgierek
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • aromat waniliowy
  • 2,5 łyżki maku

DEKORACJA

  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 2,5 łyżki maku + na posypanie
  • 2 śliwki renklody
  • 3 nektarynki

2

3

DZIEŃ 1

Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej na opakowaniu ilości wody. Schładzam do dokładnego stężenia. Drobno siekam.

Przygotowuję blaty /składniki przygotowuję alternatywnie, w 2 miskach/.
Przesiewam mąkę z sodą, proszkiem, cukrem i makiem.
Masło roztapiam. Przestudzone łączę z jogurtem greckim, jajami i melasą. Miksuję do dokładnego połączenia. Dodaję suche składniki i miksuję dalej. Do połączenia.

a

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dna tortownic wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję lekko mąką.

Na tortownice wylewam ciasto jogurtowe.
Kroję nektarynki na półksiężyce i układam na wierzchu /następnym razem pokroję w kostkę i wymieszam w całej objętości ciasta/.

b

Piekę około 50-60 minut. Do suchego patyczka.
Studzę. Przekrawam na pół.

c

Przygotowuję krem wypełniający.
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i aromat waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności.
Dodaję do śmietany pokrojoną w kostkę galaretkę, mak i drobno pokrojone węgierki. Mieszam szpatułą.

Komponuję tort.
Połowę dużego blatu smaruję zacną porcją kremu galaretkowo-owocowego. Nakrywam drugą połówką ciasta. Dokładam trochę masy śmietanowej po bokach. I packę na środku.
Na mały blat nakładam porcję kremu. Przykrywam drugą połówką. Układam na kremowym kleksie znajdującym się na wierzchu dużego blatu. Uzupełniam luki po bokach.

d

e

Wkładam tort na noc do lodówki.

DZIEŃ 2

Przygotowuję krem na wykończenie tortu.
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz, mak, masło i aromat waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności.

Gotowy krem nakładam szpatułą na tort. Pokrywam całą powierzchnię.
Owoce kroję i układam na kremie. Bardzo dowolnie.
Posypuję makiem.

f

g

Chłodzę w lodówce.

Tort taki trochę inny. I całkiem fajny. Słodycz kremu przełamana kwaskowatymi śliwkami. I jogurtowe blaty – nie tak słodkie, jak klasyczny biszkopt. I niewymagające dodatkowego nasączania.

Fajnie wyszło. Ciekawie.
I ponoć niesamowity był. Tak kaktus mówi.

4

5

6

Komentarze:

gin o 2014-09-12 23:54:32 napisał:
Wygląda fantastycznie, mak dodaje mu niesamowitego uroku :)

Dodaj komentarz: