2015-12-09 17:24:55

cynamonowe chiny

To takie niesamowicie dziwne - upływ czasu.
I przyzwyczajenie.

Wystarcza kilka dni, żeby rozregulować swój ciężko wypracowany porządek rzeczy.
Tak jakby te kilka dni - dni, które uciekły błyskawicznie - zmieniało powoli nasze życie miesiącami.
Powroty, na szczęście, pokazują, że się lubi, co się ma.
I - mimo narzekania - się to na swój sposób kocha.
I na jeszcze większe szczęście - szybko powraca się do swoich sposobów bycia.
I życia.

A przepis?
Szybki. Azjatycki. Cynamonowy.
Mało składników.
Ogrom przypraw.

Sprawdźcie co tam się wyczarowało :)

1

Jak to jest zrobione?

MAKARON I RYŻ

  • 100 g ryżu brązowego
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego /kokardki/
  • przyprawy: cynamon mielony, imbir mielony, pieprz biały, pieprz pomarańczowy, pieprz czarny, czosnek granulowany, 1 łyżka białego sezamu, 4 łyżki mirinu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2-3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 0,5 świeżej papryczki chili, szczypior

2

Gotuję makaron i ryż osobno. Przelewam zimną wodą do schłodzenia, mieszam i odstawiam na sito do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Smażę posiekany czosnek i chili 1-2 minuty. Dolewam mirin, miód i sos sojowy, mieszam. Dodaję makaron i ryż i smażę 5-6 minut do zarumienienia i podgrzania. Przyprawiam. Posypuję sezamem i szczypiorkiem.

WIEPRZOWINA

  • 500 g mięsa gulaszowego /wieprzowina/
  • 2 średnie marchwie
  • 100 g papryki konserwowej
  • przyprawy: pieprz syczuański, pieprz biały mielony, pieprz czarny mielony, imbir mielony, cynamon mielony, czosnek granulowany, 2-3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 limonka, 3 goździki, 1 łyżka pikantnego keczupu, 2 łyżki musztardy pikantnej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 świeża papryczka chili, 1 łyżka sezamu, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru dark muscovado, 2 łyżki miodu, mleko, 5 łyżek mirinu

3

Mięso dokładnie czyszczę i suszę. Obtaczam w mące. Marchwie trę na drobnej tarce. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę chili. Dodaję sos sojowy, cukier, miód, keczup i musztardę. Dokładnie mieszam. Smażę wieprzowinę do zarumienienia. Zalewam około 150 ml mleka, octem i mirinem. Duszę do miękkości mięsa, a w razie potrzeb dodaję mleko. Marchew trę na bardzo drobnej tarce i dodaję do mięsa. Duszę chwilę. Paprykę siekam i dodaję. Przyprawiam do smaku. Dobrze podgrzewam. Posypuję sezamem.

Pycha!

4

5

6

Komentarze:

AniaGotuje.pl o 2015-12-09 18:08:49 napisał:
Wszędzie gdzie sezam - tam i ja.. mięso wygląda rewelacyjnie!
justa o 2015-12-09 21:39:40 napisał:

ja też bardzo lubię! mam fajny przepis na sezamowiec - jak upiekę znowu, to wrzucę :)

Katarina o 2015-12-09 18:14:10 napisał:
Uwielbiam kuchnię azjatycką :) Wygląda pysznie!
justa o 2015-12-09 21:40:29 napisał:

ja podchodziłąąm z dystansem, ale mąż umiłował ją na wskroś. a przy nim i ja zaczęłam :)

Barbi o 2015-12-09 19:41:26 napisał:
Przepis wygląda świetnie oczywiście. Czy możesz w przybliżeniu podać jego koszt? Tak mniej więcej?
justa o 2015-12-09 21:42:58 napisał:

15-20? nie wiem. mam problem z oszacowaniem cen przypraw, bo hurtem zamawiam przez internet :)

Anita o 2015-12-09 19:44:24 napisał:
Ale mi smaku narobiłaś :D Wygląda przepysznie!
justa o 2015-12-09 21:40:58 napisał:

i o to chodzi! :D

anjanka o 2015-12-09 22:29:33 napisał:
echs... moje dzieci tego nie tkną... Zrobie jak będziemy sami w domu :)
justa o 2015-12-09 22:49:46 napisał:

cynamon odstrasza?

 

justekmakemesmile o 2015-12-10 13:27:46 napisał:
Ale bym ciupała;))
justa o 2015-12-10 15:02:07 napisał:

to do garów! :D

Dodaj komentarz: