2014-06-14 19:18:21

cytrynowo- miętowy makaron z chili

Z braku czasu robi się wszystko na szybko. I często po łebkach.

Ja lubię rozwiązania na szybko i z duszą. Ot, efekt pedantyzmu. Nawet, kiedy funkcjonuje się z wywalonym jęzorem wisienka na torcie musi ustać.

Makaron był bardzo ekspresowy. I bardzo smaczny. I to z resztek wyniuchanych w lodówce.

Następnym razem przygotuję go z czosnkiem i tuńczykiem. I będzie mrau!

2014-06-11 19.28.53

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu /u mnie drobne kolanka/
  • skórka i sok z cytryny
  • papryka chili
  • garstka liści świeżej mięty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki sera grana padano lub podobnego
  • sól
  • pieprz

2014-06-11 19.25.57

2014-06-11 19.26.45

Makaron gotuję al dente – od zagotowania około 4-5 minut. Odlewam szklankę wody z gotowania i odcedzam makaron.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Wrzucam ciepły makaron na rozgrzaną patelnię. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną drobno chili. Wyciskam sok z cytryny i otartą na drobnej tarce skórkę. Mieszam i chwilę duszę. Dodaję starty ser. Mieszam energicznie. Wlewam pół szklanki wody z gotowania makaronu i dodaję posiekaną miętę. W razie potrzeby dolewam więcej wody. Mieszam przez minutę, dwie i podaję.

Wsuwamy gorące. I popijamy winem, piwem i tym co fajne.

2014-06-11 19.29.00

2014-06-11 19.29.11

Komentarze:

Dodaj komentarz: