2015-05-10 11:25:28

czeko-słona tarta

Tak na dobicie.
Poweekendowych szaleństw.

Słodko.
Słono.
Lekko alkoholowo.

I wiadomo-pysznie!

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 200 g krakersów solonych
  • 85 g masła

Krakersy drobno kruszę. Wykładam na dno formy. Zalewam roztopionym masłem i mieszam do pokrycia tłuszczem ciastek. Dociskam i chłodzę.

3

KREM WHISKY

  • 200 g czekolady 60% kakao
  • 150 g cukru
  • 100 ml whisky
  • 200 ml kremówki
  • 115 g masła
  • 1 utrwalacz do śmietany

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej odstawiam do przestudzenia. Mieszam z alkoholem.
Kremówkę ubijam na sztywno z utrwalaczem. Wkładam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem na puch. Wlewam powoli czekoladę, cały czas miksując. Dodaję po łyżce kremówki i miksuję na najniższych obrotach do połączenia.
Krem wykładam na schłodzony spód i wkładam do lodówki.

4

OWOCE

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • cynamon

Pomarańcze kroję w kostkę. Zasypuję cynamonem i mieszam z konfiturą.
Wykładam na schłodzony krem whisky.

5

KREM CZEKOLADOWY

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 g czekolady 60% kakao
  • 2 jaja /sparzone we wrzątku/
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia.
Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem utrwalacza. Chłodzę.
Masło ucieram z cukrem na puch. Dodaję po łyżce kremówki i łączę, miksując na najniższych obrotach.
Jaja ubijam na wysokich obrotach około 4-5 minut, do uzyskania puszystej piany. Wlewam czekoladę i miksuję na niskich obrotach do połączenia.
Masę czekoladową łączę ze śmietanowo maślaną. Mieszam do połączenia.
Krem wykładam na pomarańcze i chłodzę /najlepiej włożyć na noc do lodówki/.

6

WIERZCH

  • solone paluszki
  • sól morska gruboziarnista

Jak masy zgęstnieją i ściągną się, dekoruję je solonymi paluszkami.
Każdy kawałek posypuję przed podaniem solą.

7

2

Komentarze:

Dodaj komentarz: