2015-03-10 13:13:20

czekoladowa tarta banoffee

Nasze dniowo-kobietowe, niedzielne ciasto.
Na świętowanie.
Bo rodzina wizytowała.

A dla najukochańszych robi się najpyszniejsze.
Wiadomo dlaczego.

1

Jak to jest zrobione?

/inspiracja: Moje Wypieki/

SPÓD

  • 250 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła

MASA CZEKOLADOWA

  • 500 g masy kajmakowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 banany

ŚMIETANA

  • 330 ml śmietany kremówki /30%/
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao

 2

3

Herbatniki drobno kruszę. Masło roztapiam w mikrofali i zalewam ciastka. Mieszam do zwilgotnienia ciastek . Wykładam ciastkami formę do tarty. Chłodzę w lodówce.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Kajmak miksuję. Wlewam powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Wylewam wszystko na schłodzony spód.
Banany kroję w plastry i układam na kremie.
Chłodzę w lodówce.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i krótko miksuję. Wykładam śmietanę na banany i wkładam do lodówki na około 3 godziny.

Przed podaniem posypuję kakao.

P-Y-C-H-A!

4

5

6

Komentarze:

gin o 2015-03-14 17:25:38 napisał:
Obłędnie kremowe pyszności :)

Dodaj komentarz: